Научно изследване потвърди: рок музиката помага за отделяне на инсулин

Много хора казват, че музиката е спасила живота им и обикновено околните реагират с насмешка над патоса в заявлението. Проучване на швейцарски научен екип обаче доказа, че музиката - и по-специално рок музиката, може наистина да бъде животоспасяваща - поне за страдащите от диабет.
 
В изследването, публикувано в медицинското списание с фокус върху диабета и ендокринологията "The Lancet", учените взели белтък от бактериите E. Coli, който контролира потока на калциеви йони в клетките на бактериите. След това включили протеина в човешки инсулинови клетки и открили, че при излагане на въздействието на звук, тези "дизайнерски клетки" позволяват навлизането на заредените калциеви йони, което ги кара да освобождават съдържащия се в тях инсулин.
 
Учените знаели, че йонните канали са най-ефективни, когато са изложени на звук около 60 dB и бас с честота около 50 херца. Освен това, звукът трябвало да свири поне 3 секунди и да няма паузи, по-дълги от 5 секунди. Затова вкарали подобрените клетки в мишки, поставили ги върху тонколони и започнали да експериментират с музика от различни жанрове.
 
Рокендролът се оказал абсолютен шампион - песента на Queen "We Will Rock You" освободила около 70% от инсулина за пет минути и 100% – за 15 минути. Това бил най-добрият постигнат резултат. На второ място се оказал саундтракът към филма "Отмъстителите". Колкото по-малко баси е имало в композицията, толкова по-слабо влияние оказвали върху клетките. Сред песните, включени в експеримента, били още "She Loves You", "Heal The World", "Billie Jean", "Hotel Cаlifornia" и "We Are The Champions".
 
 
За да може да се получи желаната реакция обаче, клетките трябвало да бъдат разположени точно над източника на звука - експерименти със слушалки не дали резултат. Обкръжаващият шум също не предизвиквал реакция в клетките, което явно е градена защитна реакция, защото представлява явна опасност инсулинът да се освобождава в телата на пациентите при всеки по-рязък или силен околен шум.
 
На този етап учените гледат на това само като на доказана хипотеза, но засега е рано да се говори за система, която да предизвика освобождаване на инсулин чрез звук. Разбира се, изследванията ще продължат, защото открититето има потенциала да въздейства и при редица други състояния, освен диабет.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023