Големи филми ще се състезават за зрители у нас през октомври

"Яж, моли се и обичай". Невероятно успешният роман на Елизабет Гилбърт вече си има и своя кино версия. Филмът от този уикенд е по екраните и се радва на голям интерес особено сред жените. И това е естествено - книгата е автобиографичната история на Гилбърт, която след тежък развод трътва на пътешествие, за да лекува душата си. Още повече лентата е продуцирана от самия Брад Пит, а в главните роли гледаме Джулия Робъртс и владетеля на женските сърца Хавиер Бардем. Авторката на книгата споделя, че когато за пръв път гледала кино версията си поплакала доста, защото личната й история е интерпретирана по изключително емоционален и истински начин. Ето и историята на кратко - след мъчителен развод и бурна любовна връзка Елизабет е съсипана и объркана, но свободна. Тя се отправя на едногодишно пътешествие в търсене на щастието и равновесието в живота си. Най-напред прекарва четири месеца в Рим, където учи италиански с помощта на красиви братя близнаци, въздържа се от романтична обвързаност , но напълнява с десет килограма. След това прекарва четири месеца в ашрам в Индия, където установява, че за да постигнеш просветление, трябва да си готов дори да ставаш посред нощ и да търкаш пода на храма. Там успява да обуздае част от демоните в себе си. Накрая се озовава на Бали, където беззъб шаман на неизвестна възраст й показва нов път към покоя – просто седи и се усмихвай.

“Уолстрийт 2: Парите никога не спят”. Освен легендата Майкъл Дъглас, който отново е в образа на спечелилия му Оскар, Гордън Геко, в продължението на култовия филм от 80 -те ще видим финансовия магнат Донълд Тръмп, Джош Бролин, Сюзън Сарандън и Чарли Шийн.

Новият филм на Оливър Стоун  разказва за живота на Гордън Геко след освобождаването му от затвора. Антигероят бързо съумява отново да се наложи във финансовия свят, където се чувства като акула в свои води. Но през годините, прекарани зад решетките, бизнесът чувствително се е променил – на Уолстрийт вече има по-големи акули и от Геко... Филмът е по екраните от последния уикенд на септември.

 "Социалната мрежа". Филмът ще ни разкаже за създаването на Facebook  и развитието на социалната мрежа в последствие. Ролята на Марк Зукърбърг, един от основателите на Facebook се играе от певеца Джъстин Тимбърлейк. През 2003 г. в Харвардския университет компютърния гений Марк заедно със своя приятел Едуардо Саверин сядат на един лаптоп и започват да работят по новата си идея. Шест години по късно Марк Зукерберг е най-младият милиардер в историята, но този успех на предприемача, води до куп проблеми. Филмът описва личния конфликт между създателите на мрежата - Марк Зукърбърг и Едуардо Саверин. "Това е история за това как двама добри приятели създават заедно нещо, което в крайна сметка ги разделя”, обяснява  продуцентът Кевин Спейси. Лентата е режисирана от Дейвид Финчър (Седем, Боен клуб, Невероятната история на Бенджамин Бътън).

И една българска премиера - Филмът на Станимир Трифонов "Стъклената река", създаден по фрагменти от едноименния роман на Емил Андреев ще се завърти по кината. Дългоочакваната му поява е от  1 октомври.

Героите в този филм се впускат да разгадаят тайнствено наследство на богомилите.

В основно място на действие се превръща глухо провинциално селце, където двама мъже се влюбват в една проститутка (Лидия Инджова. Съперниците са героите на Стефан Вълдобрев и Иван Ласкин. Френската актриса от български произход Наталия Дончева е в ролята на французойка, която търси своите корени в същото място.

Оператор на филма е Емил Христов.