Джоди Фостър оглави журито за връчване на наградата „Сезар"

Американската актриса Джоди Фостър оглави журито за връчване на наградите „Сезар", коeто ще се проведе за 36-ти път на 25 февруари, съобщи РИА „Новости". Това е първият случай след Марчело Мастрояни през 1998 г., когато журито, връчващо наградата на френската Академия за киноизкуство и техника, ще бъде председателствано от чужденец.

„Сезар"-ите, които се присъждат с решение на почти 4 000 професионалисти в бранша, ще бъдат раздадени на сцената на паржикия музикален театър „Шатле", а водещ ще бъде френският актьор Франсоя дьо Кон. Списъкът на номинираните ще бъде обявен в петък, 21 януари. Наградите са за най-добър филм, актьорска работа, чуждестранен филм, оригинален сценарий или адаптация, музика, песен, дизайнерска работа и т. н.

Най-голям брой „Сезар"-и са получавали филмите „Последно метро" на Франсоа Трюфо и „Сирано дьо Бержерак" на Жан-Пол Рапно - по 10. И в двата филма главната роля изпълнява Жерар Депардийо. Фостър има два „Оскар"-а, а в момента се снима във Франция във филма на Роман Полански „Богът на клането".