"Речта на Краля" взе Оскар за най-добър филм

"Речта на Краля" получи най-голямото отличие на Американската филмова академия, като беше отличен с Оскар за най-добър филм.

Филмът беше номиниран общо в 12 категории, а Колин Фърт получи наградата за най-добър актьор за играта си на бъдещия крал Джордж VI, който се бори с тежкото си заекване, за да поведе страната. 50-годишният Фърт се пребори с конкуренцията на Джеф Бриджис от филма "Непреклонните" и Джеси Айзенбърг със "Социалната мрежа". Това е шестият случай, когато престижната награда за най-добър актьор се дава за разиграване на ролята на реален човек. "Имам чувството, че кариерата ми току-що достигна върха си", каза Фърт. Британецът Том Хупър получи Оскар за режисурата на историческата драма "Речта на краля". Това е третият пълнометражен филм на Хупър, който твърди, че се заел с проекта по настояване на майка си, която гледала версия на историята на театър.

Актрисата Натали Портман спечели Оскар за най-добра актриса за ролята си на балерина в "Черният лебед". 29-годишната актриса се смяташе за най - силен кандидат за наградата, след като получи много от отличията, които се раздават преди наградите на Американската филмова академия. Портман е тренирала 5 часа на ден в продължение на 6 месеца, за да се подготви за "Черният лебед" - проект, който тя е обсъдила с режисьора Дарън Аронофски още преди 9 години. Освен многобройните награди, които и донесе лентата, Портман обяви миналата година, че е бременна и ще се омъжи за танцьор, когото срещнала именно на снимките на "Черният лебед".

"Вътрешна Афера" получи Оскар за документално кино, след като обвини финансовите институции за най-голямата финансова криза от Голямата Депресия. Наградата беше получена от режисьорът и продуцент Чарлс Фъргюсън, получил наскоро наградата за документално кино от режисьорската гилдия, и продуцентът Одри Марс. Фъргюсън е интервюирал мениджъри на фондове, централни банкери и политически съветници за филма, който разкрива неудобно близките професионални връзки между академичните и финансовите среди.

Филмите "Социалната мрежа" и "Речта на краля" получиха наградите на американската филмова академия за най-добри сценарии.

Датската драма "В един по-добър свят" спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм. Филмът разказва за ефекта на насилието върху семейството на Микаел Персбранд, играещ доктор-идеалист, който работи в хуманитарна мисия в африкански лагер за бежанци. Това е третият случай, когато престижното отличие се получава от датски филм.

37-годишният Крисчън Бейл получи наградата на американската филмова академия за поддържащата си роля като бивш шампион по бокс в "Боецът". Бейл е отслабнал с близо 15 кг, за да изиграе ролята на Дики Еклунд, бивш шампион, който се е пристрастил към кокаина. В "Боецът" той засенчи водещият актьор Марк Уолбърг, който играе по-младия брат на Дики, Мики Уорд. Мелиса Лео получи наградата за най-добра поддържаща актриса за ролята си в "Боецът".

Фантастичният филм "Генезис" събра Оскарите в 4 категории - за опероаторско майсторство, визуални ефекти, редактиране и миксиране на звук.

"Социална мрежа" - историята за раждането на "Фейсбук", получи статуетките за оригинален сценарий, монтаж и адаптиран сценарий.

"Играта на играчките 3" спечели наградата Оскар за най-добър анимационен филм.


Вижте снимки на спечелилите Оскар в галерията.