Джералдин Чаплин идва за премиерата на "Кецове" през есента

"Кецове" спечели Голямата награда на Федерацията на руските киноклубове като най-добър филм от конкурсната програма, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. Отличието беше присъдено от 8-членно международно жури.

Наградата се нарича "Бодлив поглед", съобщи вицепрезидентът на Федерацията Лариса Островская, която е и член на журито. "Хареса ни това, че в такава образна форма всеки един от персонажите отразява съвременните проблеми на младежката субкултура и филмът размишлява каква голяма цена сме принудени да плащаме за неограничената свобода, граничеща с анархия. Световната премиера на филма "Кецове" – режисьорски дебют на Валери Йорданов и съ-режисьор Иван Владимиров, продуцент "ГАЛА филм", се състоя на 33-я Московски международен кинофестивал в рамките на конкурсната му програма. Премирета на лентата в България ще бъде на 23 септември.

Джералдин Чаплин, председател на международното жури на 33-ия кинофестивал в Москва, направи красноречива демонстрация на закриването на феста, като се появи на сцената с официална черна рокля и... кецове. Причината - да покаже публично колко харесва българския филм "Кецове" и да изрази протест срещу това, че той не получи голямата награда.
Испанският филм "Вълни" на режисьора Алберто Мораис заслужи "Златен Георгий" на 33-ия Международен кинофестивал. 

Заради пристрастието на Джералдин Чаплин, продуцентите от "Гала Филм" са решили да поканят дъщерята на Чарли Чаплин на българската премиера на "Кецове" през есента.