Днес е световната премиера на "Хари Потър и даровете на смъртта 2"

Стотици фенове на сагата "Хари Потър” са в Лондон за световната премиера на последната лента от поредицата за момчето магьосник. На площад Трафалгар в Лондон са опънати палатки от фенове. Хората чакат с надежда да зърнат любимите си актьори, които ще минат по червения килим тази вечер.

Преди премиерата звездите се събраха за обща снимка, за съжаление без главния герой Даниел Радклиф, но с присъствието на очарователната Ема Уотсън и порасналия Рупърт Гринт - виж снимки в галерията.

Втората част на "Хари Потър и даровете на смъртта", слага точка на близо 15-годишната поредица, която със седем книги и осем филма се превърна в най-новата детска класика и донесе приходи от милиарди долари на създателите си.

Когато млада, напълно неизвестна британка, живееща благодарение на социални помощи за самотна майка, обикаляла издателите с ръкопис в джоба си, разказващ за приключенията на млад магьосник, десетина от тях й затръшнали вратата. Днес те си хапят устните от яд. Защото първата книга на Джоан Роулинг ("Хари Потър и философският камък"), която излиза през юни 1997 г., се превръща в истински търговски феномен. От тогава са продадени над 400 милиона книги, преведени на 69 езика. Само Библията и "Малка червена книга" на Мао са постигнали по-високи продажби.

Колкото до седемте кино адаптации, излезли от 2001 г. насам, те се превърнаха в сагата, донесла най-големи приходи в световния бокс офис - 6,4 милиарда долара (4,4 милиарда евро). "Това надхвърли и най-смелите ми мечти", заяви Дейвид Хейман, който продуцира всички филми. Той не вярва, че ще открие философския камък, когато се запознава с легендата за малкия магьосник през 1997 г. "Когато се впуснахме в това приключение, никога не съм си представял, че то ще бъде прието триумфално от публиката", признава той.

"Хари Потър и даровете на смъртта" 2 е венецът на тази епопея. Осмият и последен филм е определян като "последният сблъсък", на който са отделени около 300 страници в седмата и последна книга. За разлика от сравнително мудната първа част, излязла през ноември м. г., почитателите на Хари Потър ще видят в новата лента множество екшън сцени. Вече възмъжалият Хари се изправя в паметна битка с Волдемор в училището за магьосници, в която само един ще оцелее. С бляскавия финал на историята ще се затвори и страницата на десет години от живота на триото Хари-Рон-Хърмаяни, трите неразделни деца в сагата. Неотдавна Джоан Роулинг повтори, че няма да пише продължение на приключенията на малкия магьосник. Но макар сагата да завършва, "марката" Хари Потър със сигурност ще живее вечно.

Eксклузивни снимки на героите от сагата "Хари Потър" през годините! (Getty images)