Прощаваме се с Велко Кънев на 14 декември

След тежко и продължително боледуване на 63-годишна възраст почина актьорът Велко Кънев.

"Великолепен актьор, ние сме състуденти. Заедно сме от 1969 година. Много добро човече, деликатен, обичлив", каза за БГНЕС Павел Васев, директор на Народния театър "Иван Вазов", който е режисьор и е бил в един випуск с Велко Кънев. "Бяхме непрекъснато заедно", каза Васев, който е бил в режисьорския клас на Христо Христов, а Велко – в актьорския на незабравимия Апостол Карамитев.

Съболезнованията си към семейството и близките на големия български актьор изказа президентът Георги Първанов и министърът на културата Вежди Рашидов. В съболезнователно писмо Първанов написа: "Хора като Велко не си отиват завинаги, защото оставят след себе си трайна диря. Неизброими са изявите му в киното и на сцените на Драматичен театър - Сливен, Сатиричния театър и Народния театър "Иван Вазов". Паметни за поколения зрители ще останат ролите му в "Оркестър без име", "Да обичаш на инат", "Бон шанс, инспекторе", "Матриархат", "Мъжки времена", както и участието му в група "НЛО". "Високият творчески дух и чувството за хумор никога не го напускаха, дори когато съдбата го сблъска с тежката и коварна болест".

Министър Рашидов изказа съболезнования на семейството и близките на Велко Кънев, отбелязвайки: "Вярвам, че дори и талантливият Станислав Стратиев, който написа специално ролята на Велко в емблематичния сценарий на "Оркестър без име", ако бе сред нас, трудно би намерил думи на утеха. Вярвам обаче, че не бива да заглушаваме общите спомени и разменени мисли, които всеки от нас има с Велко. Той бе от актьорите, които правят празник в театъра не само по време на празниците, от хората, които оставиха малки частици от себе си във всяка една своя роля. Вярвам, че това не е краят, затова ми позволете все пак да взема дума назаем от Стратиев: Лека нощ, Велко!".

Велко Кънев завършва ВИТИЗ през 1973 година. Той ще бъде запомнен с прекрасните си роли във филмите "Мъжки времена", "Оркестър без име", "Бон шанс, инспекторе!", "Да обичаш на инат" и много други. Заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов в началото на 90-те създава групата НЛО, която прави и свое телевизионното предаване. През 2008 година е поканен в Царете на комедията. През по-голяма част от творческата си кариера, Велко Кънев беше член на трупата на Народния театър "Иван Вазов", на чиято сцена изигра много и силни роли.

Поклонение пред тленните останки на актьора ще се състои на 14 декември, сряда, от 10.00 до 14.00 часа във фоайето на Народен театър "Иван Вазов". Погребението е от 15.00 часа на парцел № 1 на Централни софийски гробища. Поклон пред паметта му!

Свързани новини

"Почивай в мир, Велко!"

14.12.2011

Почина актьорът Велко Кънев

12.12.2011