Поклонението пред актьора Коста Цонев ще бъде в петък

Поклонението пред големия актьор Коста Цонев ще е в петък, 27 януари от 10 часа, в Народния театър "Иван Вазов".

Вчера следобед научихме, че си отишъл обичаният от цяла България актьор Коста Цонев – непреходен символ на цяла епоха в съвременния български театър и кино, каза днес председателят на парламента Цецка Цачева.

"Своето ярко личностно присъствие, безкомпромисната си гражданска позиция той прояви и като народен представител – в 39-то и в 40-то Народно събрание. Нека с едноминутно мълчание да почетем паметта на големия български актьор и общественик", призова Цачева, предаде БГНЕС.

Коста Цонев е роден през 1929 година в София. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов", специалност "актьорско майсторство". Актьорът участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър "София".

Има три награди за най-добри роли в киното и три за най-добри роли в театъра. Миналата година легендата на българското кино и театър получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

Най-запомнящите се роли, които Коста Цонев е изиграл, са във филмите "Сватбите на Йоан Асен", "Жребият", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Господин Никой", "Умирай само в краен случай", "Тайфуни с нежни имена", "Бъди щастлива, Ани", "Басейнът", "Голямата победа", "История с куче без куче" и "Дом за нашите деца". Незабравима е ролята му в "Сватбите на Йоан Асен", когато си партнира с Апостол Карамитев, който почина по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев довърши и неговата роля.