Антонио Бандерас на 60: Преосмислих живота си

Любимият испански актьор, покорил и Холивуд, Антонио Бандерас днес навършва 60 години. Ето кратка биография на звездата, който на няколко пъти очарова лично и родната публика, посещавайки България, за да се снима в американски кинопродукции на родна земя. 

Хосе Антонио Домингес Бандерас е роден в Малага през 1960 г. Той напуска родния си град на 19-годишна възраст с диплома от школата по драматично изкуство в джоба и разочарованието от кариера като футболист в градския клуб поради счупен крак, припомнят от АНСА, цитирани от агенция БГНЕС. 

С актрисата Мелани Грифит бяха семейство в продължение на 19 години. Към днешна дата са в добри отношения. Имат една дъщеря 

Съдбата го среща с режисьора Педро Алмодовар и между тях веднага се заражда едно голямо артистично сътрудничество, което продължава през годините. През 1982 г. са заедно на снимачната площадка на „Лабиринт на страстите“. Съвместната им работа в седем филма бележи кариерата му – участва в „Матадор“ и “Законът на желанието”, печели международното внимание с “Жени на ръба на нервна криза “(1988) и след „Завържи ме“ напуска Европа в посока Америка, разчитайки на образа, който е изградил: смесица от тестостерон, доброта, иронична сила и театрален талант.

През 2011 г. Бандерас се завръща при Алмодовар, за да възстанови връзката с корените си в „Кожата, в която живея“, а през миналата година взима първата Златна палма с “Болка и величие“ в Кан. За тази роля получава и номинация за “Оскар” .

Междувременно от Бандерас работи с всички по-големи творци на Холивуд, сред които Джонатан Деми във „Филадефия“ в ролята на гей, Нийл Джордан в „Интервю с вампир”, Алън Паркър в „Евита”, Де Палма във „Фатална жена“, Уди Алън в „Ще се срещнеш с мъжа на мечтите си“, Робърт Родригес в „Десперадо“ до „Деца шпиони“. Истинска звезда става с "Маската на Зоро" на Мартин Кемпбъл от 1988 г. 

С настоящата му половинка Никол Кимпел

За сегашната си партньорка Никол Кимпел - брокерка на недвижими имоти, Бандерас казва, че е спасила живота му. Буквално! Преди една година актьорът получи инфаркт, а Кимпел му дала аспирин - единственото лекарство, което имала вкъщи. Този аспирин обаче го предпазил от по-сериозни последици. 

Инцидентът кара Антонио Бандерас да преосмисли приоритетите си. "Получих втори шанс и оттогава някои неща в живота ми се промениха", споделя той. „Така пренасочваш вниманието си към истинските неща. Дъщеря ми, моите приятели и призванието ми като актьор. По някакъв начин, сигурно е глупаво да се каже, но това може би беше едно от най-добрите неща, които са ми се случвали в живота“, казва той за преживяното.
 
А днес, навръх рождения му ден, стана известно, че Бандерас се лекува от новия коронавирус. Сигурни сме, че скоро и това ще бъде зад гърба му.

Свързани новини