"Почукването" детронира "Аватар" в САЩ

За първи път от два месеца боксофис класацията на Северна Америка не е във владение на аватарите - след седем седмици на върха касоразбивачът "Аватар: Природата на водата" отстъпи първенството на новия хорър "Почукването" на режисьора М. Найт Шаямалан, съобщават световните агенции.

Филмът на Шаямалан дебютира в северноамериканския бокс-офис с постъпления от продажбата на билети в размер на 14,2 милиона долара. Сумата е по-скромна в сравнение с реализираните от предишни продукции на режисьора. Последният му филм "В капана на времето" (2021) стартира с 16,9 милиона долара и реализира 90,1 милиона долара от продажбата на билети по света. През 2019 г. филмът му "Стъкления" събра 46,3 милиона долара през дебютния си уикенд на екран по пътя си към глобални приходи от 247 милиона долара. 

Заснет със скромния бюджет от 20 милиона долара, "Почукването" все пак е седмият филм на М. Найт Шаямалан, който успява да се позиционира на върха в  бокс-офиса на Северна Америка.

Комедията "80 за Брейди" за четири приятелки - в ролите Джейн Фонда, Лили Томлин, Рита Морено и Сали Фийлд, който посещават Супербоул, заема второ място в класацията с 12,5 милиона долара. Скоро след като (отново) оповести оттеглянето си от американския футбол, куотърбекът Том Брейди присъства на премиерата на филма. 

Първенецът от изминалите седем седмици "Аватар: Природата на водата" е отстъпил на трета позиция с приходи от уикенда в размер на 10,8 милиона долара. 

Глобалните постъпления от блокбастъра, режисиран от Джеймс Камерън, вече възлизат на 2,17 милиарда долара. "Аватар: Природата на водата" е на четвърто място в класацията на най-касовите филми на всички времена, първата и третата позиция в която заемат други два филма на Камерън - "Аватар" и "Титаник". 

У нас обаче над тричасовата триизмерна продукция на Джеймс Камерън "Аватар: Природата на водата" продължава да води по зрителски интерес.

Битката на обединените племена от Пандора срещу земните нашественици е гледана от 445 722 зрители и има 6 251 242 лева от билетите им, което прави филма най-доходоносния у нас от над 20 години.

На втора позиция продължава да е "Котаракът в чизми 2", продължение на филмовата история от 2011 година. Третото място е за първата премиера от миналия петък - "Астерих и Обеликс: Мисия Китай", създаден по образите от комиксите на Рьоне Госини и Албер Удерзо.

Българската публика явно не е чак такава почитателка на хорърите, защото "Почукването" на режисьора М. Найт Шаямалан се продрежда едва на шестото място.

Българската премиера "Шекспир като улично куче" е на девето място по зрителски интерес в първата седмица на екраните. Филмът на Валери Йорданов за 17-годишния Данко от циганско гето в София, който харесва театъра и бокса, е гледан от 3 190 зрители и има 32 018 лева приходи.

Чак на десета позиция е четвъртата премиера от миналия петък - "Баншите от Инишерин" с девет номинации за "Оскар", 10 за БАФТА и награди от Венеция и "Златен глобус". Филмът на Мартин Макдона за приятелството, раздора, самотата и човешкия дух е с едва 3 915 зрители и 51 368 лева приходи след предпремиерните прожекции и първите три дни от премиерата му у нас, сочат обобщените данни от киносалоните, информира БТА.

Свързани новини

Какво ще направите?

27.03.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024