"Ваклуш" с премиера на София Филм Фест

Документалният филм "Ваклуш" е сниман в периода 1994-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.
 
Премиерата на лентата е на 19 март от 18:00 часа в кино "Люмиер". Във филма участват Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист и др.
 
Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като "враг на народа", учи, че няма зло – то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня надписа на делфийския храм "Познай себе си и ще познаеш боговете и света". Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича "Път на Мъдростта".
 
Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му "Приказки" е удостоен през 2010 г. с наградата "Jameson" на София Филм Фест за Най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: "Добрият самарянин", "Пътят към Тива", "Високо", "Добрият Ад", "Резервни крила", "Осенение" и др.
 
През 2019 г. филмът му "Формулата на Тео", посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в събитие, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите ѝ. През 2021 г. Николай Василев представи "Да бъдеш Майстора" - вълнуващ портрет на Владимир Димитров-Майстора, както и своя последен филм "Гладиатор", посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев. 

Свързани новини

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024