Майкъл Фасбиндер припознава историята на своята майка в "Уроците на Блага” на Стефан Командарев

Само преди три месеца "Уроците на Блага" на реж. Стефан Командарев спечели "Кристален Глобус" на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Ели Скорчева взе наградата за най-добра женска роля, която ѝ бе връчена лично американската актрисата Робин Райт.
 
Само преди месец стана ясно, че филмът продължава напред в надпреварата за отличия като българското предложение за 96-ите награди "Оскар", за международен пълнометражен филм. Сърцето на този филмов проект несъмнено е Ели Скорчева - актрисата, която се оттегли от киното "само" преди 30 години. Играла е в редица филми, еталон за българско кино: "Адаптация"(1981), "Търновската царица" (1981), "Ева на третия етаж" (1987), "Мадам Бовари от Сливен" (1991), "Вампири, таласъми" (1992).
 
"Уроците на Блага" не е само личен успех и триумфално завръщане за нея, филмът е триумф за българското кино. Определен от критиците като социален трилър, в него на фокус са възрастните хора, реалистично представени като една силно уязвима група на обществото, лишена от достойни старини. 
 
Официалната премиера у нас се очаква в рамките на Киномания, на 16 ноември, след което тръгва по кината в цялата страна. За актрисата ролята идва като напълно случайно и съдбоносно предложение. Докато разхожда кучето си в парка, среща кастинг режисьора на продукцията Александър Косев. Той я кани на кастинг, тя приема и прочита сценария на един дъх: "Глътнах сценария за отрицателно време и казах на Командарев: 100 пъти "да!”, споделя в свое интервю Скорчева. После идват и дългите репетиции и снимките на терен.
 
 
А после идва и голямото признание в Карлови Вари. Членовете на международното жури, в което влизат американските актьори Майкъл Фасбиндер и Патриша Кларксън, признават, че това е било най-бързото решение в историята на фестивала. Отнело им 2-3 минути размисъл. Майкъл Фасбиндер пък решил, че това е неговата номинация и за филм, и за актриса, още преди да е видял другите филми от фестивала. В историята на Блага дори припознава собствената си майка, която подобно на персонажа на Ели остава рано вдовица, без средства и препитание, трудно събира пари за погребението му.
 
Лентата разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.
 
 
"Уроците на Блага" е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Свързани новини

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024