Майкъл Фасбиндер припознава историята на своята майка в "Уроците на Блага” на Стефан Командарев

Само преди три месеца "Уроците на Блага" на реж. Стефан Командарев спечели "Кристален Глобус" на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Ели Скорчева взе наградата за най-добра женска роля, която ѝ бе връчена лично американската актрисата Робин Райт.
 
Само преди месец стана ясно, че филмът продължава напред в надпреварата за отличия като българското предложение за 96-ите награди "Оскар", за международен пълнометражен филм. Сърцето на този филмов проект несъмнено е Ели Скорчева - актрисата, която се оттегли от киното "само" преди 30 години. Играла е в редица филми, еталон за българско кино: "Адаптация"(1981), "Търновската царица" (1981), "Ева на третия етаж" (1987), "Мадам Бовари от Сливен" (1991), "Вампири, таласъми" (1992).
 
"Уроците на Блага" не е само личен успех и триумфално завръщане за нея, филмът е триумф за българското кино. Определен от критиците като социален трилър, в него на фокус са възрастните хора, реалистично представени като една силно уязвима група на обществото, лишена от достойни старини. 
 
Официалната премиера у нас се очаква в рамките на Киномания, на 16 ноември, след което тръгва по кината в цялата страна. За актрисата ролята идва като напълно случайно и съдбоносно предложение. Докато разхожда кучето си в парка, среща кастинг режисьора на продукцията Александър Косев. Той я кани на кастинг, тя приема и прочита сценария на един дъх: "Глътнах сценария за отрицателно време и казах на Командарев: 100 пъти "да!”, споделя в свое интервю Скорчева. После идват и дългите репетиции и снимките на терен.
 
 
А после идва и голямото признание в Карлови Вари. Членовете на международното жури, в което влизат американските актьори Майкъл Фасбиндер и Патриша Кларксън, признават, че това е било най-бързото решение в историята на фестивала. Отнело им 2-3 минути размисъл. Майкъл Фасбиндер пък решил, че това е неговата номинация и за филм, и за актриса, още преди да е видял другите филми от фестивала. В историята на Блага дори припознава собствената си майка, която подобно на персонажа на Ели остава рано вдовица, без средства и препитание, трудно събира пари за погребението му.
 
Лентата разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.
 
 
"Уроците на Блага" е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Свързани новини

Драконите се завръщат

10.06.2024

Светът върви към своя край

03.06.2024

Te ще се погрижат за проблемите ви

30.05.2024

Всеки заслужава шанс да полети

20.05.2024

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024