"Опенхаймер" и "Клети създания" са големите победители на наградите "Оскар"

Драмата за създателя на атомната бомба "Опенхаймер" е големият победител на наградите ''Оскар'' тази година. Филмът на режисьора Кристофър Нолан спечели в общо 7 от 13-те категории, в които беше номиниран, включително и водещата за най-добър филм.
 
 
Това е първата продукция на Кристофър Нолан с награда "Оскар" за най-добър филм. Той преди това е печелил признание с трилогията "Батман в началото",  "Черният рицар", "Черният рицар: Възраждане", "Престиж", "Генезис", "Мементо" и други филми. Това е и първата му награда "Оскар" за най-добър режисьор.
 
 
Останалите категории, в които "Опенхаймер" се наложи са за най-добър режисьор - Кристофър Нолан, най-добър актьор - Килиън Мърфи, актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни Младши, оригинална музика, операторско майсторство, монтаж.
 
 
В категорията за най-добър филм "Опенхаймер" успя да пребори "Барби", "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Заседналите", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".
 
 
Съперникът на "Опенхаймер" по зрителски интерес "Барби" спечели само една награда "Оскар" - за оригиналната песен на Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл.
 
 
Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в "Клети създания", а за най добра актриса в поддържаща роля -  Давайн Джой Рандолф от "Заседналите". Наградата за най-добър международен филм спечели драмата за Холокоста "Зона на интерес" на режисьора Джонатан Глейзър от Великобритания, а за най-добър документален филм - "20 дни в Мариупол" за войната в Украйна. "Момчено и чаплата" спечели наградата "Оскар" за най-добър анимационен филм. Наградата за най-добър оригинален сценарий получи "Анатомия на едно падане", а за адаптиран сценарий - "Американска литература".
 
 
Водещ на 96-ата церемония за наградите "Оскар" в театър "Долби" в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

Свързани новини

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024