Последно сбогом: почина Шанън Дохърти, звездата от сериала "Бевърли Хилс 90210"

Звездата от сериала "Бевърли Хилс 90210" Шанън Дохърти почина на 53 години, след като бе диагностицирана с рак на гърдата през 2015 г. В събота, 13 юли, тя загуби битката си с рака след дългогодишна борба със заболяването, се посочва в изявление на представителя на актрисата Лесли Слоун.
 
Дохърти бе в ремисия, но през 2020 г. съобщи, че предишната година болестта се е завърнала, припомня life.dir.bg. Миналата година тя създаде подкаст с мемоари "Let's Be Clear", в който говори за лечението на рак на гърдата в четвърти стадий и десетилетната си кариера в Холивуд.
 
 
Родената в Мемфис, Тенеси, на 12 април 1971 г. звезда започва да играе като дете. Първата ѝ голяма филмова роля идва през 1985 г. с Girls Just Want to Have Fun, където си партнира със Сара Джесика Паркър и Хелън Хънт. Три години по-късно влиза в образа на Хедър Дюк, член на гимназиалната клика в култовата тийнейджърска драма от 1988 г. "Опасно привличане", с участието на Уинона Райдър, Лизан Фалк и Ким Уокър.
 
През 1990 г. Дохърти получава най-голямата роля в кариерата си, тази на Бренда Уолш в сериала "Бевърли Хилс, 90210". Телевизионният сериал проследява живота на група тийнейджъри, докато се занимават с взаимоотношения и семейни проблеми, които са свързани отвъд бляскавата обстановка в Бевърли Хилс.
 
 
Докато работи по сериала през 90-те години, тя си създава репутация на скандалджийка, като медиите твърдят, че тя често влиза в разгорещени спорове с колегите си. "Имаше моменти, в които искахме да си избодем очите", призна колежката на Дохърти Джени Гарт през 2014 г. Но двете стават близки приятелки, когато порастват.
 
Дохърти признава, че се бори да се справи със славата. "Тогава бях много объркана какво искам за себе си и вниманието беше твърде голямо", казва тя. "Не винаги се справях толкова добре." Дохърти напуска 90210 след четири сезона, като героинята ѝ Бренда заминава да учи в престижно драматично училище в Лондон.
 
Дохърти продължава да участва в сериали, включително "Чародейки", който проследява три сестри, които са най-могъщите добри вещици на всички времена. 
 
 
Далеч от екрана, Дохърти има бурен романтичен живот. Тя се омъжва за Ашли Хамилтън, син на актьора Джордж Хамилтън, две седмици след като го среща през 1993 г., но се развеждат само шест месеца по-късно. Омъжва се за втория си съпруг Рик Саломон през 2002 г., но бракът е анулиран след девет месеца. С третия си съпруг, фотограф на име Курт Исвариенко, с когото се жени през 2011 г., остава заедно до нейната смърт.
 
Въпреки че актрисата смекчи отношението си с напредване на възрастта, тя заслужи репутацията си с издаването на "Badass" през 2010 г., полуавтобиографична книга, която насърчава младите жени да намерят своя "вътрешен гадняр" и да живеят живота с отношение и увереност. Впуска се в риалити телевизията, появявайки се в Dancing With The Stars.
 
 
Но в личния си живот Дохърти започва жестока борба. Тя е диагностицирана с рак на гърдата през март 2015 г. На следващата година ѝ е направена мастектомия и е подложена на химиотерапия и лъчетерапия. През 2017 г. обявяви, че ракът ѝ е в ремисия, но болестта се връща две години по-късно. През последните години тя открито документира битката си с рака в социалните медии - публикувайки видеоклипове, на които тренира заедно с хаштага #cancerslayer. През ноември 2023 г. тя заявяви, че се е посветила на борбата с рак на гърдата в четвърти стадий, който вече се е разпространил в костите ѝ.
 
В неотдавнашно интервю пред списание People, Дохърти казва, че не се страхува от смъртта, но не я желае и все още е пълна с живот: "Не съм приключила с живота. Не съм приключила с любовта. Не съм приключила със създаването."

Свързани новини

Започна филмовия фестивал във Венеция

30.08.2024

Проследяваме предисторията на "Цар лъв"

27.08.2024

Най-безмилостният злодей на Марвел

21.08.2024

Гледаме "Снежанка" в кината през март

15.08.2024

Тимъти Шаламе играе Боб Дилън в нов филм

14.08.2024