Седмицата на модата в Париж тръгна с шоу в Айфеловата кула

Португалският дизайнер Фатима Лопес постави началото на  Седмицата на модата в Париж с шоу в най-емблематичната забележителност на френската столица - Айфеловата кула.

В колекцията, озаглавена "Левитация", дизайнерът използва ярки цветове като тюркоазено синьо, зелено и оранжево, за да вдигне "духовете на мрака на глобалната икономическа криза". Лопес каза, че с шоуто е сбъднала детска мечта – модно шоу на Айфеловата кула.

Млади таланти, сред които белгиецът Антони Вакарело, представиха колекциите си прет-а-порте за следващото лято в рамките на Парижката седмица на модата, съобщиха световните агенции.

Моделите облечени в секси облеклата, проектирани от Вакарело, дефилираха на брега на Сена. Вниманието привлякоха къси полички в стил арт деко, както и рокли бюстиета и гащеризони с асиметрични форми. Всички облекла са подчертано женствени. Преобладаващите цветове са черно и морско синьо. Като украса често са използвани дантели.

С интерес бе посрещната и колекцията на дуото Нана Аганович и Брук Тейлър. Дефилето започна с мизансцен на интервю, представящ двама седнали един срещу друг мъже на фона на запис на интервю с художника Франсис Бейкън. Актьорът, изпълняващ ролята на художника, бе гол до кръста, а лицето му бе бяло като на клоун. Той носеше изкуствени мигли и червило. Облеклата можеха да се видят и в деформиращи огледала. Специално място в колекцията заемат дрехите от органза, някои от които са с копчета с асиметрична форма. Преобладаващите цветове - червено и черно, шоколадово, кафяво и зелено, са вдъхновени от палитрата на Бейкън. Някои туники създават впечатлението, че яката и ръкавите лесно могат да бъдат отделени от тях.