#ЗаПирин или как да опазим природното си наследство

"Национален парк "Пирин" е световно природно наследство, което е част от списък на ЮНЕСКО, в който са включени само 200 обекта от цял свят и е наша мисия да го опазим.", каза Владимир Иванов от WWF, с когото днес говорихме за кампанията #ЗаПирин и как можем да опазим природното ни наследство.
 
"Старият план за управление на парка изтече 2014, а новият се изготвя бавно и мъчително. Фактите, които открихме в новия план са следните – 60% от територията на парка ще може да се сече и отделно на определена площ от парка ще се строи.
 
При последното ми посещение в Пирин бях впечатлен от подготовката за ски сезона, която предизвика брутална ерозия и всичко това според нас е незаконно. Друго, което привлече вниманието ми е че се сече дребно и на парче по северния склон над Банско. Нямаше място, на което да не се чуват резачки и при въпроса ми как е възможно всичко това, отговорът бе – толерира се сеченето, защото е в малки количества на малки територии.", споделя с нас Владимир.
 
"Целта ни не е да спираме законния бизнес или ски туризма, искаме просто от Министерството на околната среда и водите да наложат едни естествени и нормални забрани за стопанска сеч и всякакви строежи в парк, който е част от защитените територии на ЮНЕСКО.", каза Владимир Иванов от WWF.

Свързани новини

EXIT Festival с финален състав

24.06.2022

Sofia Live Festival - всички артисти

17.05.2022

Джордан Ракей с първо шоу на Балканите

18.04.2022

Sofia Live Festival стартира този петък

11.04.2022

Sofia Live Festival обяви още артисти

01.04.2022