Как ще повлияе Брекзит на студентите? Ето как стоят нещата засега

"Във всички случаи Великобритания ще продължава да се старае да привлича интелектуалния елит.", каза Ели Тончева, управител на консултантска фирма Едланта, която ни гостува, за да разкаже как Брекзит ще повлияе на българските студенти на острова.
 
"Университетите, с които работим, ни увериха, че поне на първо време положението се запзва същото. Таксите не се променят, а възможността за опрощаване на таксата в Шотландия все още е валидна. За Англия и Уелс със сигурност може да се каже, че тези, които започват обучението си през тази есен, могат да теглят заем, който да покрива цялото им обучение.", обясни Ели.
 
"Шотландците избързаха да кажат, че започващите обучението си през 2018 също ще имат възможност за опрощаване, още преди да бъде задействан Брекзит. Очакваме решението, но по всяка вероятност Англия също ще обяви същото нещо.", каза още тя.
 
"Ако стане така, че студентския заем отпадне, вероятно всеки един от университетите ще осигури фонд за стипендии за отличните студенти. Във всички случаи Великобритания ще направи усилия да продължава да привлича интелектуалния елит. Университетите желаят да има европейски студенти, тъй като много от тях остават да следват магистратура и стават част изследователски екипи. Всичко това поддържа престижа на университетите.", завърши Ели Тончева.

Свързани новини

Sofia Live Festival обяви програмата си

07.03.2023

Още признания за феста

21.11.2022

Трио VIVA с нова песен

18.11.2022

Джордан Ракей идва у нас на 18 септември

16.09.2022

ARTE FEASTIVAL е този уикенд

24.08.2022