Ованес Торосян: "Режисирането е по-удовлетворяващо от актьорската игра"

"Творческото удовлетворение е много по-голямо когато си режисьор, отколкото актьор.", каза Ованес Торосян, който ни гостува заедно с Георги Гоцин, за да представят режисьорския дебют на Ованес – пиесата "Дани и дълбокото синьо море", чиято софийска премиера ще бъде на 27-ми април в Народен театър "Иван Вазов".
 
"На мен ми хареса актуалността, нещо което липсва в българския театър. Малко са пиесите, свързани с тематика за хора между 17 и 23 годишна възраст. Тази творба ми хареса точно заради актуалността си и защото е много крайна. Пиесата или трябва да се направи с хастара навън или просто няма да се получи.", разказа Георги, който играе една от главните роли, рамо до рамо с Каталин Старейшинска.
 
"Каталин е една от малкото български актриси, които могат да надскочат суетата си и да изиграят тази трудна роля. С Георги седяха много добре на сцена и през голяма част от времето на репетиции работихме върху любовта, защото без нея няма смисъл да правим пиесата изобщо.", сподели Ованес.
 
"Двамата герои са много уязвими, но освен това търсещи смисъл. Срещат се в момент, когато са на ръба. Предполага се,че героят на Георги е убил човек, а героинята на Каталин е заварена в делириум. Той я среща в заведение, където тя е решила да му отпусне края и да се развихри. Интересното за пиесата е, че първоначално те не искат да си общуват. Това е един много антитеатрален подход, защото публиката очаква общуване веднага, а те не показват подобно желание.", разказа за пиесата той.
 
"От малък мечтая да съм режсиьор, но се отказах от това, защото е една много сложна професия. След като завърших имах няколко постановки, след което реших да уча и режисура. Това всъщност е моят режисьорски дебют. Творческото удовлетворение е много по-голямо когато си режисьор, отколкото актьор. Актьорът е поставен в рамка от текста, от режисьора и трябва само да изпълнява. Мен ми беше омръзнало да изпълнявам, исках да творя.", споделиха за финал Ованес и Георги.

Свързани новини

Още признания за феста

21.11.2022

Трио VIVA с нова песен

18.11.2022

Джордан Ракей идва у нас на 18 септември

16.09.2022

ARTE FEASTIVAL е този уикенд

24.08.2022

ARTE FEASTIVAL е за всички

17.08.2022