Искра Ангелова: Юлия Кръстева - непозната у нас, но авторитет по целия свят

"Има много предразсъдъци не само към хора като Юлия Кръстева, но и към различните теми. Местата, на които можем да говорим за изкуство, изчезват, а ние потъваме.", каза Искра Ангелова, която гостува в "Ива от сутрин до обед", за да разкаже за документалния си филм, озагалавен "Кой се страхува от Юлия Кръстева?", който ще открие фестивала Master of Art на 20-ти април в кино "Люмиер".
 
"Юлия Кръстева е прочут семиотик, семиолог и лингвист. Тя е лидер на мнения и човек, който разглежда истински проблеми. Радикална и пряма, тя остава непреведана в България и аз се ядосвам, защото нейните книги трябва да попаднат в ръцете на българския читател.", каза Искра.
 
"В момента основната й задача е да помага на младежи, привлечени от радикалния ислям чрез психоанализа, за която тя казва, че е реален начин за промяна на света. Никой не знае с какво се занимава психоанализата в днешни дни. Съвременната такава в Париж е повлияна от Фройд. Те развиват идеите му и ги прилагат в съвремието, докато ние тук го отхвърляме като остарял и сексист. Юлия създава и наградата Симон Дьо Бовоар за жени, които наистина имат проблем. Жени, които са преследвани, убивани, жени, които нямат право да гласуват. Тя пази истинския женски талант, без това да я прави мъжемразка и без да нарича себе си феминистка.", разказа още тя.
 
"Има много предразсъдъци не само към хора като Юлия Кръстева, но и към различните теми. Местата, на които можем да говорим за изкуство, изчезват, а ние потъваме. Изкуството е най-прекия път до връзката с висшето и наистина е немислимо да не знаем коя е Юлия Кръстева. Хората гледат, слушат и обичат такива неща, когато им ги представиш правилно.", сподели още Искра.
 
"Нейният съпруг е бил запленен още след първата им среща, а във Франция тя е по-зивестна от него въпреки че той е Филип Солерс. Те имат много силна връзка: шегуват се, заяждат се, спорят и между тях прехвърча енергия. На излизане от къщата им, аз казах на Солерс, че се радвам, че съм се запознала с него, а той каза, че е просто един писател, но знаменит съпруг", завърши Искра Ангелова.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024