Искра Ангелова: Юлия Кръстева - непозната у нас, но авторитет по целия свят

"Има много предразсъдъци не само към хора като Юлия Кръстева, но и към различните теми. Местата, на които можем да говорим за изкуство, изчезват, а ние потъваме.", каза Искра Ангелова, която гостува в "Ива от сутрин до обед", за да разкаже за документалния си филм, озагалавен "Кой се страхува от Юлия Кръстева?", който ще открие фестивала Master of Art на 20-ти април в кино "Люмиер".
 
"Юлия Кръстева е прочут семиотик, семиолог и лингвист. Тя е лидер на мнения и човек, който разглежда истински проблеми. Радикална и пряма, тя остава непреведана в България и аз се ядосвам, защото нейните книги трябва да попаднат в ръцете на българския читател.", каза Искра.
 
"В момента основната й задача е да помага на младежи, привлечени от радикалния ислям чрез психоанализа, за която тя казва, че е реален начин за промяна на света. Никой не знае с какво се занимава психоанализата в днешни дни. Съвременната такава в Париж е повлияна от Фройд. Те развиват идеите му и ги прилагат в съвремието, докато ние тук го отхвърляме като остарял и сексист. Юлия създава и наградата Симон Дьо Бовоар за жени, които наистина имат проблем. Жени, които са преследвани, убивани, жени, които нямат право да гласуват. Тя пази истинския женски талант, без това да я прави мъжемразка и без да нарича себе си феминистка.", разказа още тя.
 
"Има много предразсъдъци не само към хора като Юлия Кръстева, но и към различните теми. Местата, на които можем да говорим за изкуство, изчезват, а ние потъваме. Изкуството е най-прекия път до връзката с висшето и наистина е немислимо да не знаем коя е Юлия Кръстева. Хората гледат, слушат и обичат такива неща, когато им ги представиш правилно.", сподели още Искра.
 
"Нейният съпруг е бил запленен още след първата им среща, а във Франция тя е по-зивестна от него въпреки че той е Филип Солерс. Те имат много силна връзка: шегуват се, заяждат се, спорят и между тях прехвърча енергия. На излизане от къщата им, аз казах на Солерс, че се радвам, че съм се запознала с него, а той каза, че е просто един писател, но знаменит съпруг", завърши Искра Ангелова.

Свързани новини

ARTE Feastival 2022 в края на лятото

15.12.2021

Броени дни остават до АRTE Feastival

17.08.2021

Ето как премина Sofia Live Festival

21.06.2021

Част от Sofia Live Festival на закрито

17.06.2021

Пълна програма на Sofia Live Festival

15.06.2021