Константин Стоичков: "Опасни в пещерите са нещата, които можем да си направим сами"

"Реалните опасности в пещерите са нещата, които можем да си направим сами.", каза пещернякът Константин Стоичков, който гостува в "Ива от сутрин до обед" заедно с Яни Макулев.
 
"Пещернячеството за нас се е превърнало в начин на живот. Събираме се, кроим планове за предстоящи експедиции, обучаваме курсисти и обсъждаме най-различни неща. Правим ужасно много експедиции, всяка интересна по свой начин и нямаме никаква нужда да се откъснем от цялото това нещо.", разказаха двамата.
 
"В Карлуково според нас има уникална пещерна система и на предстоящата ни експедиция ще можем да я картираме. По този начин ще "свържем" пещерите в система и те ще бъдат признати като такава. Теренът е труден и ще включва дори пещерно плуване, което е изключително сложно.", сподели Яни.
 
 
Реалните опасности в пещерите са нещата, които можем да си направим сами. Ако не проверим метеорологичните условия или пък не спазваме правилата, рискуваме много и понякога поставяме живота си в риск. Трябва да имаме осветелние, достатъчно добра екипировка и не трябва да постъпваме самонадеяно. Трябва да се закачаме за въжета, когато е възможно и да се съобразяваме с всичко, което сме учили по време на курс за пещерняци.", обясни Константин.
 
"Предстои ни и експедиция в Пирин, в пещерата 9-11, която има потенциал да се бори за най-дълбока в Европа. Тя е изключително трудна, защото там е студено и заледено постоянно, има тесни места и е просто като покоряване на връх, само че наобратно. Наемаме животни, които да качат багажа на 2000 метра, където правим базов лагер, нямаме вода 15 дни и топим сняг. Условията са интересни, но природата е невероятна – диви кози, еделвайси и страхотно спокойствие и тишина.", завършиха Яни Макулев и Константин Стоичков. 

Свързани новини

Софи Йотова за емоционалното хранене

18.08.2017

Отменят Solar Summer Festival

16.08.2017

Нови идиоми в английския език

15.08.2017

Наближава двойната Нощ на театрите

14.08.2017

50% от българите в колички с нов шанс

07.08.2017

Коментари