Константин Стоичков: "Опасни в пещерите са нещата, които можем да си направим сами"

"Реалните опасности в пещерите са нещата, които можем да си направим сами.", каза пещернякът Константин Стоичков, който гостува в "Ива от сутрин до обед" заедно с Яни Макулев.
 
"Пещернячеството за нас се е превърнало в начин на живот. Събираме се, кроим планове за предстоящи експедиции, обучаваме курсисти и обсъждаме най-различни неща. Правим ужасно много експедиции, всяка интересна по свой начин и нямаме никаква нужда да се откъснем от цялото това нещо.", разказаха двамата.
 
"В Карлуково според нас има уникална пещерна система и на предстоящата ни експедиция ще можем да я картираме. По този начин ще "свържем" пещерите в система и те ще бъдат признати като такава. Теренът е труден и ще включва дори пещерно плуване, което е изключително сложно.", сподели Яни.
 
 
Реалните опасности в пещерите са нещата, които можем да си направим сами. Ако не проверим метеорологичните условия или пък не спазваме правилата, рискуваме много и понякога поставяме живота си в риск. Трябва да имаме осветелние, достатъчно добра екипировка и не трябва да постъпваме самонадеяно. Трябва да се закачаме за въжета, когато е възможно и да се съобразяваме с всичко, което сме учили по време на курс за пещерняци.", обясни Константин.
 
"Предстои ни и експедиция в Пирин, в пещерата 9-11, която има потенциал да се бори за най-дълбока в Европа. Тя е изключително трудна, защото там е студено и заледено постоянно, има тесни места и е просто като покоряване на връх, само че наобратно. Наемаме животни, които да качат багажа на 2000 метра, където правим базов лагер, нямаме вода 15 дни и топим сняг. Условията са интересни, но природата е невероятна – диви кози, еделвайси и страхотно спокойствие и тишина.", завършиха Яни Макулев и Константин Стоичков. 

Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024