Психологът: "Ако детето взима наркотици, трябва да разберем истинската причина"

"От личния ми опит, тийнейджърите, които опитват наркотици, са над 70%.", каза детският психолог Елена Кърпачева, която гостува в рубриката ни "Рицар без броня", за да ни даде съвет как да постъпим, ако децата ни приемат наркотици.
 
"В момента тече заблудата, че марихуаната е полезна и непристрастяваща. Да, има заболявания, при които би могла да помогне, но да кажем, че е полезна, е абсурд. Употребата на марихуана количествено е по-малко от тази на цигарите, но това не прави едното по-малко вредно. Тези, които пушат марихуана, не са доволни от света около тях и вместо да се справят с него, решават чрез наркотиците да променят възприятията си.", обясни Елена.
 
"Можем да познаем, че детето ни взима наркотици по няколко признака: Разширени или стеснени зеници, еуфорично поведение, вялост и бледа кожа, липса на апетит. Често тези деца губят предишните интереси и приятели, а в някои случаи започват да изчезват неща от къщата. Проверката за наркотици е изключително лесна – купува се един тест от аптеката.", каза още тя.
 
"Едно от правилните решения е да стиснем зъби, да запазим спокойствие и да поговорим. Всяко дръпване от цигарата с марихуана си има причина и важното е да разберем истинската такава. Децата се чувстват безпомощни в този момент и това, което трябва да покажем е, че сме до тях, без значение от ситуацията. Семейството трябва да се обедини и да помогне да детето, за да го измъкне от подобни ситуации.", посъветва Елена за подхода към децата.
 
"Имам случаи на майки с хероинозависими деца. Тези майки седяха плътно до децата си и не изрекоха и една дума за упрек. Тези майки издържаха огромна мъка и себеотрицание, за да измъкнат децата си, но в крайна сметка успяха.", завърши Елена Кърпачева.

Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024