Психологът: "Ако детето взима наркотици, трябва да разберем истинската причина"

"От личния ми опит, тийнейджърите, които опитват наркотици, са над 70%.", каза детският психолог Елена Кърпачева, която гостува в рубриката ни "Рицар без броня", за да ни даде съвет как да постъпим, ако децата ни приемат наркотици.
 
"В момента тече заблудата, че марихуаната е полезна и непристрастяваща. Да, има заболявания, при които би могла да помогне, но да кажем, че е полезна, е абсурд. Употребата на марихуана количествено е по-малко от тази на цигарите, но това не прави едното по-малко вредно. Тези, които пушат марихуана, не са доволни от света около тях и вместо да се справят с него, решават чрез наркотиците да променят възприятията си.", обясни Елена.
 
"Можем да познаем, че детето ни взима наркотици по няколко признака: Разширени или стеснени зеници, еуфорично поведение, вялост и бледа кожа, липса на апетит. Често тези деца губят предишните интереси и приятели, а в някои случаи започват да изчезват неща от къщата. Проверката за наркотици е изключително лесна – купува се един тест от аптеката.", каза още тя.
 
"Едно от правилните решения е да стиснем зъби, да запазим спокойствие и да поговорим. Всяко дръпване от цигарата с марихуана си има причина и важното е да разберем истинската такава. Децата се чувстват безпомощни в този момент и това, което трябва да покажем е, че сме до тях, без значение от ситуацията. Семейството трябва да се обедини и да помогне да детето, за да го измъкне от подобни ситуации.", посъветва Елена за подхода към децата.
 
"Имам случаи на майки с хероинозависими деца. Тези майки седяха плътно до децата си и не изрекоха и една дума за упрек. Тези майки издържаха огромна мъка и себеотрицание, за да измъкнат децата си, но в крайна сметка успяха.", завърши Елена Кърпачева.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024