5 предизвикателства, които да изберете през месец май

Мария Ангеловa беше при нас в рубриката ни за пътешественици "Дим да ни няма", за да предложи 5 предизвикателства, с които да се захванем през месец май.
 
Първото е разходка с теснолинейка. Тя се движи от Добринище до Велинград, което са само 120км., но с нея се изминават за 5 часа. Изключително романтично и носталгично преживяване, което разкрива прекрасните гледки на Родопите. Веднъж двама дядовци ни разказаha как са слизали от първия вагон на теснолинейката и са брали цветя за своите дами, след което са успявали да се върнат през последния вагон, защото се движи толкова бавно.
 
Отидете на празника на розите в Казанлък. Този празник продължава цял месец и е огромен интерес за японците. Можете да видите всичко, което се случва по време на розобера и дори да участвате в ритуала, ако пожелате.
 
Отидете до Черно море извън сезона. Няма тълпи с туристи, има време за разговор с местните. Дори да е място, на което ходите през август, ако отидете през май, нещата ще са коренно различни. Много места настаняват туристи вече и то на достъни цени, но всичко останало е тихо и спокойно.
 
Предизвикателството за уикенди, в които просто се събуждате, без да имате идеи, най-доброто е да разпънете картата на България и със затворени очи да изберете място с пръста. Разбира се без да хитреем и без да се отмятаме. Последният път, когато аз го направи, пътищата ме одведоха до няколко две села със странни имена – Ребро и Кривонос. 
 
Направихме пътуването до там с велосипеди и в с. Ребро се заговорихме с една жена. Тя разказа, че преди години имало двама братя, които не могли да си поделят наследството на баща си и се сбили. Единия брат счупил ребро на другия, а в замяна другия счупил носа на брат си. Двамата се разделили и отишли в две съседни села, които кръстили Ребро и Кривонос.

Свързани новини

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023

4 сцени, 3 дни, великолепна селекция

18.09.2023

"Силата на рока" сваля границите

21.08.2023