5 предизвикателства, които да изберете през месец май

Мария Ангеловa беше при нас в рубриката ни за пътешественици "Дим да ни няма", за да предложи 5 предизвикателства, с които да се захванем през месец май.
 
Първото е разходка с теснолинейка. Тя се движи от Добринище до Велинград, което са само 120км., но с нея се изминават за 5 часа. Изключително романтично и носталгично преживяване, което разкрива прекрасните гледки на Родопите. Веднъж двама дядовци ни разказаha как са слизали от първия вагон на теснолинейката и са брали цветя за своите дами, след което са успявали да се върнат през последния вагон, защото се движи толкова бавно.
 
Отидете на празника на розите в Казанлък. Този празник продължава цял месец и е огромен интерес за японците. Можете да видите всичко, което се случва по време на розобера и дори да участвате в ритуала, ако пожелате.
 
Отидете до Черно море извън сезона. Няма тълпи с туристи, има време за разговор с местните. Дори да е място, на което ходите през август, ако отидете през май, нещата ще са коренно различни. Много места настаняват туристи вече и то на достъни цени, но всичко останало е тихо и спокойно.
 
Предизвикателството за уикенди, в които просто се събуждате, без да имате идеи, най-доброто е да разпънете картата на България и със затворени очи да изберете място с пръста. Разбира се без да хитреем и без да се отмятаме. Последният път, когато аз го направи, пътищата ме одведоха до няколко две села със странни имена – Ребро и Кривонос. 
 
Направихме пътуването до там с велосипеди и в с. Ребро се заговорихме с една жена. Тя разказа, че преди години имало двама братя, които не могли да си поделят наследството на баща си и се сбили. Единия брат счупил ребро на другия, а в замяна другия счупил носа на брат си. Двамата се разделили и отишли в две съседни села, които кръстили Ребро и Кривонос.

Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024