Константин Трендафилов: "Да пишеш на шльокавица е като да си бъркаш в носа"

"Да пишеш на шльокавица е като да си бъркаш в носа.", каза писателят Константин Трендафилов, който гостува при нас, за да си говорим за провокацията "Под игото" на шльокавица и за новия му роман "Затворисърце". 
 
"Романът написах преди няколко години, но чак сега, след като вече имам аудитория и хора, които искат да ме четат, реших за подходящо да го издам. Това е историята за двама мъже, за които се оказва, че имат изключително преплетени животи, но го разбират късно.", разказа той.
 
"Писането на шльокавица е лесно, защото човек се крие зад щита на чуждата азбука. Така се прикрива неграмотността и е лесно да не спазваш граматика и правопис. Това обаче води до омекване на мозъка, защото човек забравя как да пише на собствения си език.", сподели Константин.
 
"Избрахме "Под игото", защото е една книга, превърнала се повече в икона, отколкото в текст. Хората чувстват една привързаност към самата идея и приомите, че трябва да ценим и да не пипаме старата литература. Всичко това е форма на онзи плитък псевдопатриотизъм, който е най-лесен за изповядване.", сподели още той.
 
"Писането на шльокавица е от онези неща, които правим тайно от другите, докато някой не ни забележи и ни направи забележка. Малко като бъркането в носа, когато сме деца. Най-важното от всичко е, че за всяка закупена книга, издателството купи и подари две нормални на читалища и библиотеки и тази инициатива беше успешна.", завърши Константи Трендафилов.

Свързани новини

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023

4 сцени, 3 дни, великолепна селекция

18.09.2023

"Силата на рока" сваля границите

21.08.2023