33 неща, които не знаете за Red Hot Chili Peppers

Това са 33 факта за "лютите чушки", които не са споменавани много много по медиите, така, че когато ги научиш, ще можеш да се гордееш пред приятелите ти със свръх знания (освен ако приятелите ти не си падат по Галена, разбира се).

Ето ги и тях:

1. Антъни Кийдис (Anthony Kiedis) е бил муле за дрога на 12 г.
Кийдис е роден на 1 Ноември 1962, а неговите родители се разделят, когато той е само на 3. Когато става на 12 отива да живее при баща си, познат като Блеки (Blackie), който е дребен актьор и едър търговец на дрога. Един паметен ден двамата пренасят марихуана за 30 хиляди долара. "Бяхме партньори по престъпление", казва Кийдис. "Без неговото влияние обаче, сега можеше да седя на бюро по цял ден".

2. Той също е спал с Шер в 8-и клас
Благодарение на спецификата на бизнеса си, бащата на малкия Антъни е добре познат в рок средите през 70-те. Доста често Антъни се среща с хора като Кийт Муун, Лед Цепелин, Алис Куупър и Шер. "Обикаляхме напред назад с тюркоазеното и Ферари Дино", спомня си Кийдис. Една вечер, тя трябваше да се грижи за мен и заспахме на леглото и. Разбира се, нямаше нищо повече от това. Ние бяхме приятели."

3. Спречкване в училищния двор събира ядрото на бандата
Училището Феърфакс Хай, есента на 1977. Кийдис, който е на 14, е прясно записан в нов клас, след като е изхвърлен от старото си училище. Там той се сприятелява с "най-невзрачното" хлапе, нещо като генийчето на класа, което също е и приятел на Флий (Flea), без обаче Кийдис да знае за това.
Един ден Флий хваща на шега приятелчето си за гушата, но е спрян от намесата на Антъни, който казва: "Не спреш ли веднага, това ще е последното нещо, което ще ти се случи днес". Останалото е история.

4. Дори като деца, "чушките" обичат експериментите
"Мислех, че не съм съвсем редовен младеж и "лошо момче", живеейки в моето приятно предградско, среднозападно кварталче. Оказа се че тези пичове можеха да издрусат грам кока, да пушат два джойнта, да обърнат 6 бири и след това да отидат на училище", спомня си Чад Смит

5. В началото групата започва като арт-проект
"Флий, Хилел (Словак, първият китарист на групата) и аз бяхме приятели преди да направим групата", спомня си Кийдис. "Ходехме заедно по клубове, друсахме се заедно". Но все още групата не съществувала преди техен приятел да ги покани на негова изложба да направят арт-фънк инсталация.
"Беше толкова наелектризиращо, че всички се съгласихме да повторим експеримента след седмица".

6. Можеха да се казват "Spigot Blister and the Chest Pimps"
Кийдис и компания минават през дузина ужасни имена преди да се спрат на правилното. Измежду тях са: La Leyenda Tweakers и Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. "През  90-те RHCP ми звучеше някак си детски, но днес вече ми харесва" доволен от избора е Кийдис.

7. Чорапче на пишката
Бандата дебютира за първи път на сцена в стриптийз клуб в Лос Анджелис. Разбира се излизат чисто голи само с чорапи на онези-си-работи. Ако искате да не изглеждате като пълен идиот, който си го е мушнал в чорапче, послушайте съвета на Антъни: "Идеята е да си го пристегнете около топките, хората не могат да осъзнаят това".

8. Не ги оставяйте да ви поръчат пица
През есента на 83-а бандата наема китариста на Gang of Four, Адни Гил да продуцира първия им албум. Групата обаче не харесва "захаросания поп", който прави Гил от музиката им. "Ние бяхме едни малки улични пънк боклуци", спомня си Кидис. "Една вечер Флий се изсра в кутия от пица и я занесе на Анди в студиото. Той остана напълно спокоен, което му прави чест".

9. Не се е*авайте с майката на Кийдис
Когато "чушките" свирят в Гранд Репидс (това е град, приятелю), на първото си турне, местен вестник пише "Ако имах син като този, бих го застрелял", което веднага е последвано от гневно писмо от майката на Кийдис в редакцията на вестника. "Майките си знаят работата", убеден е Кийдис.

10. Джордж Клинтън им дал да ловят риба в двора
Като дългогодишни P-Funk фенове, групата е направо зашеметена, когато идолът им Джордж Клинтън, се съгласява да продуцира втория им албум. И дори повече, музикантът ги кани да му отидат на гости във къщата му в Детройт.
"Очаквахме да видим най-големия фънк супер герой, вместо това, той идва и казва - Момчета, виждате ли онова езерце на двора, хайде да си хванем малко закуска", споделя Кийдис.

11. Смъртта на Словак е като сирена за бедствие
През 1988 Словак умира от свръхдоза. "Никога не съм се чувствал по-зле" , казва Кийдис. "Най-добрият ти приятел е мъртъв, дрогата не действа, няма къде да избягаш. Впоследствие това се оказа спасение за нас. За първи път ме заинтересува да намеря друг път, вместо да се друсам постоянно".

12. ...но не за дълго
Кийдис се закача отново и в момент на абстиненция и липса на пари, продава китара - Стратокастер с автографи от Rolling Stones, за дрога осигуряваща му 10-минутно блаженство. "Това е само едно доказателство, колко неуправляем бях".

13. Чад Смит официално не е член на бандата (Шшт, тихо!)
След смъртта на Словак, барабанистът Джак Айрънс, напуска бандата и Смит идва на прослушване за свободното място. След като го одобряват момчетата му казват, че е приет само ако си обръсне главата, на което Чад отговаря с "Fuck you!".
"Мисля, че това им допадна", казва самия Чад Смит. "Всъщност те никога не ми казаха официално, че съм приет. Аз само си вися тук, вече близо 18 години."

14. Не се страхуват от духове, освен Чад
За първият им албум с продуцента Рик Рубин през 1991, мултиплатинения Blood Sugar Sex Magik, групата наема стара къща в Лос Анджелис, за която се говори, че е обитавана от духове. Кийдис, Флий и китариста Джон Фрушанте се пренасят вътре, но Чад не иска. "Не че се страхувам от духове, но някак си, човече... усещах им присъствието", уверен е Смит.

15. Мостът от "Under The Bridge" съществува
Меланхоличната балада, която изстреля Ред Хот Чили Пепърс в свръхзвездна орбита е инспирирана от истинска нарко-бърлога в Лос Анджелис. "Това беше едно от ония места, където 12 надлеза се сливаха в едно", обяснява Кийдис. "Отидох там само веднъж, мексиканската банда, която контролираше нещата не допускаше непознати, за щастие моя приятел, който ме вкара беше в добри отношения с тях. Но все пак нищо не си купих оттам, беше място, където всеки сам си носеше дрогата и там само се употребяваше".

16. Групата има сериозни връзки с баскетбола
Оказва се, че Флий и Чад имат запазени предни места за мачовете на Лейкърс години подред, а освен това и двамата са играли в един отбор на име 69ers. Но кой е по-добрия? "Флий стреля по-добре извън наказателното, но под коша, мисля че аз съм по-добър", убеден е Чад.17. Едни от най-големите са им били подгряващи
На няколко шоута през 1991, Pearl Jam и Nirvana са били "подгряващи" групи. "Трябваше към тях да са и Smashing Pumpkins, но Били Корган не искаше заради препирнята му с Къртни Лов", спомня си Антъни.

18. Играли са си с огъня и се опарили
Когато бандата е хедлайнер на Lollapalooza II, групата излиза в пиков момент с горящи каски на главите, които представляваят метална каска и контейнер с газ. "На първото шоу имаше силен вятър и каската нещо не гореше. Лошото е, че зведнъж вятърът спря и всичко около мен се възпламени в огромна огнена топка. За щшастие всичко мина ок, но оттогава много внимавахме", спомян си Чад с умиление.

19. Чушките сменят китаристите както Spinal Tap барабанистите

(За да разбереш горното гледай филма Spinal Tap) Между 1983 и 1995-а групата сменя 7 различни китариста. "Би ми се искало да има нещо мистично в цялата работа като смъртта на барабанистите на Spinal Tap, но всъщност нямаше нишо такова". Щастливия номер 7 е Дейв Наваро, който се задържа цели 2 години преди да напусне.

20. Никой не е вярвал, че Джон Фрушанте ще доживее до 30
Преди да се присъедини към групата отново за Californication през 1999, Джон не прилича на човек. "Зъбите му падаха, кожата му се белеше, иначе казано той се разпадаше. На Джон му харесваше, той искаше да е наркоман. Ако мислиш така си загинал", спомня си Чад.
(Джон и до днес си е жив и здрав и е на цели 38 - бел.ред.)

21.Кийдис още "виси" 20 кинта на Къртни Лов
На един концерт на Nirvana през 1991, Кийдис, забелязал, че гаджето на Кърт Кобейн му е страшно позната. Впоследствие се оказало, че я помни от един стриптийз клуб, където тя работела в началото на 80-те.
"Аз те качих веднъж на автостоп посред нощ и ти дадох 20 кинта назаем, които още ми висиш" му казала Къртни. "Още не съм и ги върнал", признава Кийдис.

22. Магичен лос помага на Кийдис да спре дрогата
На Коледа 1994, Кийдис се прибира към дома си в Мичиган надрусан с кокаин и хероин, когато "гигантски супер-лос" изкача рязко на пътя. "Това беше знамение", пише Антъни в мемоарите си Scar Tissue, "Духът на лоса ми казваше - Събуди се шибаняко, защото умираш!"

23. Групата се започва да се извисява без дрога
"Рик Рубин ме светна на трансцедентална медитация", казва през 2002 Флий в едно интервю. "Това ми помага да живея точно в този момент и да не изпитвам страх, болка и безпокойство." Кийдис и Фрушанте, също се присъединяват.

24. Кийдис замалко да дръпне шалтера на концерт на Oasis
По време на концерт на Oasis, Антъни и приятелката му влизат в стаичката, от където се управлява цялото захранване на залата. Улисани в отношенията си един към друг, двамата натискат електрически ключ, който спира тока на стаята. В последствие се оказва, че само на инч разстояние е и копчето, което спира тока на цялата зала.

25. Дамите не могат да устоят на целувката на Антъни
Едва ли това е нещо, което не знаете, но все пак Антъни има списък от бивши приятелки, на които дори и Джордж Клуни би завидял. Хайди Клум, Шиниъд О'Конър, София Копола, Спорти Спайс и др.

26. Woodstock '99 не бе тяхна грешка …
Когато мирът на фестивала е нарушен от ругатни и юмруци, мнозина обвиняват Red Hot, за това, защото решили да изсвирят кавър на Jimi Hendrix "Fire". "Не е честно", казва Смит. "Може да е имало сбиване, някде далеч, на миля от нас, но всички пред сцената се забавляваха и нямаше никакви проблеми".

27. … нито Фред Дърст
Чушките може без да искат да са измислили "рап-рока", но не можем да ги обвиняваме за всичко, което стана след това. "Светът не може да ни държи отговорен заради Limp Bizkit", казва Смит. "Моля ви, това не е наша грешка!".

28. Чушките обичат да се снимат
Флий е участвал в няколко филма (Големият Лебовски, Психо, Дивите Тронбери), а Кийдис, като хлапе е играл синът на Силвестър Сталоун в отдавна забравения F.I.S.T. "Отидох до караваната му да се запозная с него и да вляза по-лесно в ролята, но той се развика - Какво е това хлапе тук, махнете го веднага!", спомня си Антъни.

29. Веднъж се представят за Spice Girls
Заради 10-я рожден ден на дъщерята на Флий, в разгара на Спайс-манията, той и момчетата се преобличат като Спайс Гърлс, за да зарадват хлапетата на празненството. Флий се прави на Бейби спайс, Фрушанте на Спорти, дръм механика на Скери, и Кийдис на Пош Спайс.
"Представете си ужаса на детските лица, когато осъзнаха, че ние сме просто банда брадясали старчоци с космати крака", смее се Кийдис. "Сигурно сме ги уплашили за цял живот".

30. Те обичат Ел Ей
"Всяко нещо, което пиша е за Лос Анджелис, директно или индиректно. Ние репетираме в Долината, записваме в Лоръл Каньон, живял съм навсякъде от Холивуд до Малибу. Този град просто е в нас. Едно вълшебно място", с умиление казва Кийдис

31. Те наистина се раздават
От 2000 насам, чушките даряват по една четвърт от печалбите от техните турнета за благотворителност.
"Опитваме се да се фокусираме на хлапетата, околната среда, жените, старците - всеки, който има нужда от едно приятелско рамо"

32. Неподатливи са на стареене
Въпреки, че заедно имат над 8 десетилетия злоупотреби с алкохол и дрога, момчетата остават свежи на сцената. "Нашите участия са доста  физически", казва Смит. "Гледах  Lynyrd Skynyrd по телевизията и те са просто едни дебели пичове, въобще не мърдат на сцената".

33. ... и не са спрели до тук
Повечето банди свършват горивото или идеите (или и двете) преди деветия албум. Не и тези момчета. Техният двоен албум от 2006 Stadium Arcadium, се изкачи до предните позиции на Билборд, взе 4 Грами награди и изпрати бандата на мащабно турне през 2007-а. В началото на 2008г. обявиха, че си дават почивка за една година, но тя ще мине бързо, затова ги чакаме скоро с още щури неща и велики хитове.