Прокоба застига музикантите на 27 години

Поредица от смъртни случаи на известни музиканти през последните десетилетия провокира легендата, че звездите имат фатална възраст. Кърт Кобейн, Джими Хендрикс, Джим Морисън, Дженис Джоплин, Брайън Джонс, Робърт Джонсън и други легенди на поп сцената си отидоха нелепо от живота на 27години.

Според нумерологията всеки човек има благоприятни и неблагоприятни за него числа. Те са общи за хората, живеещи в определени региони, или имащи определени професии. За рок музикантите фаталните цифри са 27. Удивително е, но много имена в световната музика умират именно на прокълнатата възраст. Някои от тях дори вярвали, че числото 27 по специфичен начин въздейства на съдбата им.



Джими Хендрикс веднъж се пошегувал в интервю, че му се иска да създаде „Клуб 27", като членове ще станат най-добрите световни музиканти. Волно или неволно е предизвикал съдбата, тъй като скоро след това умира на 27 години. След неговата неочаквана кончина музикантите и певците, склопили очи на фаталната възраст, се смятат за членове на „Клуб 27".

Дяволският китарист

Говори се, че Робърт Джонсън сключва сделка със Сатаната и затова бил феноменален. Музикантът, чието уникално фалцетно пеене и владеене на слайд китарата вдъхновяват поколения блус и рок музиканти, от малък бил прокълнат от съседката. Малкият хлапак взел кокошка от нейния двор и я сварил на супа. Ядосаната комшийка извикала на г-жа Джонсън, че над сина й тегне проклятието й. Изведнъж хлапето започнало да боледува и едва не умряло от скарлатина. По-късно Робърт пада от покрив и е яко потрошен. Самият китаристът бил убеден, че е свързан по някакъв начин с ада. Всички били удивени за какъв кратък срок Джонсън става известен музикант и започва да свири виртуозно.

На всички завистници той обяснява, че е продал душата си на дявола, а в замяна е получил виртуозното умение на китарист. Самите заглавия на творбите му подсказват това: „Аз и моите дяволски...", „Кучето адово на моя път" и др. Музикантът се пристрастил към алкохола и съчинявал под въздействието му своите творби. Смъртта на Робърт Джонсън и сега остава загадка. На 16 август 1938 г. музикантът тръгва за Гринвуд и спира колата си до крайпътен ресторант. Поръчва си питие, след което умира в страхотни гърчове. Диагнозата - стрихниново отравяне. Полицията доказва, че силната отрова е била в напитката. Собственикът на заведението е категоричен, че нищо не е слагал в чашата на китариста. Тръгва версията, че Джонсън се е самоубил, но негови познати твърдят, че в този ден Робърт бил изключително жизнерадостен. Третата хипотеза е, че музикантът е починал от ръката на мъж, излъган от своята съпруга.


Прокълнатият „Ролинг Стоунс"



Животът на Брайън Джонс - основател и бек вокал на знаменитата британска рок група „Ролинг Стоунс" също е преследван от дете от неприятни сюрпризи. Китаристът бил изхвърлен от училище на 17 г., когато от него забременява и ражда 16-годишната му приятелка. Невръстната майка го проклина: "Ти никога няма да имаш законно дете". Така става. Брайън още два пъти става баща, но на извънбрачни деца. Брайън бил мениджър и първи солист на групата. Той кани в „Ролинг Стоунс" другите, включително Мик Джагър. С времето отношенията им се обтягат. Изострени са контактите му и с китариста Кийт Ричардс. Брайън често проваля концерти и гастроли, заради пристрастеността си към ЛСД, кокаина и марихуаната. Страда от параноя и чувство, че е изоставен. На 27 май 1968 г. музикантът напуска групата. Животът му търпи срив. Интимната му приятелка започва връзка с Кийт Ричардс. Няколко пъти задържат музиканта за притежание на наркотици. Появяват се и здравословни проблеми. На 3 юли 1969 г. го намират мъртъв на дъното на басейна в Хартфилд. При изваждането той диша, но докато дойде Бърза помощ издъхва. В лекарския протокол е записано: „Смърт по невнимание". Изниква версията за самоубийство. Приятелката на Брайън твърди, че е убит от строителя, нает да ремонтира къщата. Конфликтът възникнал за пари. От дома били задигнати ценни вещи, които по-късно се появяват на аукциона „Кристис". Полицията и досега не е посочила виновник.

Възмутители  на обществения морал

Често титулували американския китарист Джими Хендрикс за феномен заради виртуозното му свирене. Рок легендата е роден на 27 ноември 1942 г. Хендрикс умеел да накара китарата да плаче и да затрогва. Той измислил ефектен трик и 27 пъти го приложил на сцената - палил инструмента си. През 1969 г. се усеща умора от напрегнатата работа. Хендрикс се пристрастява към алкохола и наркотиците. Сутринта на 18 септември 1970 г. се почувствал зле от предозиране. Това е и фаталната дата, когато на 27-годишна възраст светът се разделя с виртуоза.

Прякорът на певицата Дженис Джоплин бил Великата. Тя имала  хриптящ и въздействащ глас. Певицата умеела да провокира публиката с нестандартното си поведение и сексуалния си живот. На 4 октомври 1970 г. тялото й било намерено бездиханно в хотел „Лендмарк" в Лос Анджелис. Смъртта била провокирана от свръхдоза. Дженис била на 27 години...
При легендарния солист на The Doors Джим Морисън числото 27 се вмъква по доста фатален начин в живота. Секссимволът на Америка винаги бил придружаван от група фенове. Вземал ги със себе си на турнетата и броят им бил 27 души. Заради скандалното му поведение бил арестуван и статистиката сочи, че това е ставало точно 27 пъти.
На 3 юли 1971 г. намират Хендрикс мъртъв. Официалната диагноза е сърдечна недостатъчност. Така на 27 години светът се разделя с още една музикална легенда. Феновете му и до днес твърдят, че е жив. Истината е, че смъртта на певеца се смята за необяснима и загадъчна.

Поредната жертва е Кърт Кобейн




Необичайна е съдбата и на Кърт Кобейн - създателят на легендарната рок група „Нирвана". Идеята за обреченост го преследва от малък. Кърт често повтарял: „Аз съм прокълнат от дете и няма да доживея 30-те". Феновете статистици твърдят, че го е казал пред медиите 27 пъти.

Кобейн умеел да използва в музиката промяна на темпото и височината на звученето. Тихите, бавни ритми били последвани от диви викове. Стилът му, както и депресивните текстове, внушават усещане за безнадеждност, което било характерно за Кобейн. Вечният бунтар бил пристрастен към дрогата. Той и жена му Къртни Лав на няколко пъти са задържани от полицията за притежание на наркотици. Саморазрушителният му живот достигна кулминацията си през март 1994 г. След поредица от опити за самоубийство той изпада в кома в Рим. След като го стабилизират, музикантът продължил лечението си в клиника в Лос Анджелис, но скоро избягал и от нея. По непонятни причини заминава за Сиатъл, където на 5 април 1994 г. поставя край на живота си. Кърт оставя дълго предсмъртно писмо, в което пише: „От 7-годишен ненавиждам хората. В мен няма повече страст и затова по-добре мигновено да изгоря, отколкото бавно да тлея."

За мнозина смъртта на Кобейн е неочаквана. Феновете дори обвиняват съпругата му, че користните й подбуди тласкат звездата към гибел. Най-вероятната версия е за демоните, които не оставят душата му на мира.

Това са най-ярките представители на „Клуб 27", макар че покосените във фаталната възраст музиканти са доста повече. Сред тях са и: Рон Маккернан от групата Grateful Dead, който умира след кръвоизлив на 3 март 1973 г. на 27 години. Основателят на групата Badfinger Питър Хюм се обесва на 24 април 1975 г. Вокалистът и китаристът на Big Star Крис Бел се врязва с колата си в телеграфен стълб на 27 декември 1978 г. Музикантът умира на 27 г. Полицията не може да открие причината за катастрофата. Музикантът бил напълно трезв.

В пресата се появяват всякакви твърдения на тази поредица от трагедии. Биографът на Кобейн Чарлз Крос стига до заключението, че числото 27 е омагьосано. Големият брой починали музиканти на тази възраст не може да е обикновена случайност. Дали е така?

Антоанета Титянова  - в-к "Монитор"