Боб Дилън на 3 юни в София

Датата за концерта на Боб Дилън (Bob Dylan) в България, анонсирана на официалния му сайт, бе потвърдена от промоутърите "София Мюзик Ентърпрайсис".

Митичният музикант ще се представи за първи път у нас в рамките на IX-тото поредно издание на фестивала "Arena: Мuzika". Шоуто на Робърт Цимерман, както е истинското име на барда, е в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 3 юни. Той е вторият сигурен хедлайнър на фиестата, след сър Елтън Джон (Elton John).

Както "MySound.bg" вече извести, Дилън тръгва на дългоочаквано светновно турне през март. Визитата му в България е част именно от него.

Билетите ще бъдат с цени от 50 до 150 лева. Продажбата им стартира на 4 март, четвъртък. Те могат да бъдат намерени в Билетен център, НДК, на касите на "Тикетпро-България" и неговите партньори, както и онлайн на адрес - www.ticketpro.bg

След цели пет десетилетия на сцената, Боб Дилън продължава да бъде най-влиятелната фигура в историята на американския рок-ен-рол. Спонтанен и непредсказуем, великият музикант е едновременно обожествяван и критикуван във времето дори за най-малките си артистични промени, докато цели поколения музиканти постепенно и завинаги остават подвластни на идеите му. Текстовете му – първите в рока, определяни като истинско литературно изкуство, стават толкова широко популярни, че не остават чужди дори за влиятелни политици от ранга на Вацлав Хавел и Джими Картър. Чрез одухотворяването на оригиналното фолклорно звучене, Дилън възражда жанра на пишещите певци. Неговите  поетични изпълнения в типичен носов спонтанен вокален стил, подсилени от електрическото звучене на бенда, дават ново значение на понятието „поп” и  не след дълго завинаги определят стила му като един от най-подражаваните в историята. Съвместните му записи с ветераните Nashville дават нов смисъл на взаимодействието между рок и кънтри, за да се роди кънтри рокът на 70-е. През 80-е и 90-е гоoини Боб Дилън не губи способността си да предизвиква, изненадва и да влияе на слушателите си: прави го по-завладяващо от всякога.

Истинското му име е Робърт Алън Цимерман. Семейството му се мести в Хибинг, Минесота, когато е на шест години. След заниманията си по китара и хармоника, младият Робърт сформира групата Голдън Хордс (The Golden Chords) още през първата си година в гимназията. По-късно е приет в Колежа по изкуства към "Минесота Юснивърсити". По време на трите му семестъра там започва своята соло кариера, свирейки в различни клубове под псевдонима Боб Дилън, а официално променя името си през 1962.

Дилън се мести в Ню Йорк през януари 1961, където се среща със своя идол Уди Гътри. Няколко съвместни проекта довеждат до подписването на договор с "Columbia" за продуцирането на първия албум на таланта Боб Дилън. До 1964 той има зад гърба си внушителния брой от над 200 концерта на година. С албума "Bringing It All Back Home", издаден през 1965, музикантът изненадва феновете си с деликатното отдалечаване от чистото фолклорно звучене. Музиката, която Дилън прави между 1965 и 1966, е своеобразна революция в рока. Изпълненията и студийните му албуми, записвани на живо, са пълни с енергия, дълбочина и откровение. През това време той издава "Highway 61 Revisited" (1965) и "Blonde Оn Blonde" (1966). Текстовете на песните в тези два албума са много дискутирани и анализирани и единодушно обявени за новаторски в музикалната история. По един откровен, на моменти яростен и жаргонно-закачлив начин той успява да обедини литературните и фолклорни традиции.

През 1967 Мартин Скорсезе прави документален филм за бенефисния концерт на Дъ Бенд (The Band)  - "The Last Waltz", един от специалните гости на които е и Боб Дилън.

Платиненият албум "Slow Train Coming"  (1979) му донася първата награда "Грами" ("Grammy") за най-добър рок изпълнител. През 1989а издава проекта "Oh Mercy", който е най-добре посрещнатият му албум през 80-е.

През 1990 Дилън получава най-високото литературно отличие на Франция - Commandeur dans l'Ordre des Art et des Lettres, а 1991 през - "Грами" за цялостен принос в областта на музиката.

През 1992 повече от 30 именити музиканти почитат 30-годишнината от издаването на първия албум на музиканта на "New York's Madison Square Garden".

В средата на 90-е години Дилън съживява концертните си изпълнения и събира една от най-добрите банди, които е имал до момента. Изпълнението му по време на фестивала "Woodstock" 1997 е незабравимо, а по-късно същата година прави и "MTV Unplugged" с най-новия член на бандата си на клавири - Брендън О'Брайън (Brendan O'Brien), продуцентът на Пърл Джем.

Дилън свири пред папа Йоан Павел Втори в Болоня, получава и наградата на "Kennedy Center" за цялостен принос в музиката. 


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0