Никой не купува музика в България

България е на последно място по продажба на музика в Европа.  

Физическите продажби отбелязат спад от 40 на сто за миналата година спрямо 2008 г, сочи доклад на Международната музикална индустрия /IFPI/, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти, цитирани от БТА.

Българските звукозаписни компании са продали общо 600 000 копия музика на CD, при 1 млн. копия за предишната година. С това страната ни се нарежда на последно място в Европа по показателя "физически продажби" и на 48-мо място в света. Единствената категория, в която България се нарежда на по-висока позиция, е тази за приходи от права за изпълнение.

Отчетените 2,1 млн. долара представляват сумите, които дружеството за колективно управление ПРОФОН е събрало. Страната ни е на 33-та позиция от 43 държави за приходи от правата за публично изпълнение на музика в клубове, ресторанти, хотели и правата за излъчване по телевизии и радиостанции.

За първа година се отчитат дигитални продажби в България - те са на стойност 0,7 млн. долара, като 70 на сто от тях са от съдържание, свързано с мобилни телефони. По отношение на приходите от дигитални продажби на музика, страната ни е на 44-та от 50 позиции в света, като след нас има две европейски държави - Словакия и Хърватия.

Управляващите съвсем ще затрият културата, защото те дават пари за всички друго, но не и за култура.

Това заяви поп певецът Дичо, относно информацията, че България е на последно място в Европа по продажба на музика. Бившият вокал на Д2 коментира: “Нормално е никой да не купува музика, като всичко е криминално в тази държава. Ние сме единствената държава, в която нямаме авторски права. Никой в Европа не иска да работи с нас, защото авторските ни права са криминални, казва изпълниятелят.