Честит рожден ден, Боно!

2421 километра. Това е равносметката ми от пропътувани километри, за да видя U2 на живо. 

Бях на стадион Олимпиа в Берлин през 2005 година, а миналата година пътувах до Загреб, за да се завъртя на 360 градуса заедно с любимите ми ирландци! Дори и на някой да му се струва скучно, но обмислям да потретя в Истанбул или Атина през лятото. Миналата година от стадиона в Загреб направих почти магическо заклинание тази година бандата да забие и у нас, но засега действитeлността ми показа, че не съм добра магьосница. Но за това пък съм пътешественица. А за U2 и за енергията, с която завладяха целия свят си заслужава да се отиде навсякъде! 

Извънземен ли е Боно Вокс? Сигурна съм, че и други като мен са се питали това? За да разбера се зачетох в биографията на Пол Дейвид Хюсън, роден в Дъблин на 10 май 1960 година. Израства в семейство на католик и протестантка, но заради твърдия си и непокорен характер си спечелва прякора "антихристът".
Майка му умира, когато Пол е едва на 15 г. Прякорът "Боно" идва в ученическите му години. Идеята е взета от марката слухов апарат- Bona Vox, което буквално значи "гласът към добрия човек".
През 1976 г. Пол отговаря на обява във вестника, пусната от Лари Мълън за сформиране на група. Същото правят и Дейв Евънс ( Ди Едж), Дик Евънс (който скоро напуска групата) и Адам Клайтън. Четиримата стават банда, която наричат Feedback, после сменят названието на The Hype, за да се спрат накрая на U2.

Първоначално Боно пее, свири на китара и пише текстовете. След като Ди Едж става по-добър китарист, той започва да се занимава само с вокалите, въпреки че често го виждаме да свири на акустична китара и хармоника.
 Боно се жени за училищната си любов, Алисън Стюърт - Али, на 21 Август 1982 г. Певецът често споменава в интервюта, че работата му с U2 и връзката му с Алисън са започнали по едно и също време. Двамата имат четири деца.

Това е съдба, но като че ли наистина трябва да си извънземен в света на шоубизнеса, за да запазиш групата и брака си здрави толкова години! 

Още през 80-те започва социалната дейност на Боно, за да се стигне до днес когато рокаджията е от най - видните гости на вечери с президентите в Белия дом, а списание Time го слага на корицата заедно със семейство Гейтс, като ги обявява за "най - добрите самаряни".
U2 винаги са били особено чувствителни към политическите проблеми в собствената си страна, а и не само - един от най-големите им хитове от 80-те е Sunday, Bloody Sunday, наречен така на "Кървавата неделя" през 1972 г., когато войници убиват 13 католици след мирна демонстрация в Лондондери, Северна Ирландия. Миналата година от сцената на стадион Максимир, Боно призова света за освобождаването на Аун Сан Су Чи - лидерката на демократичното движение в Мианмар, а през 1997 година концертът на бандата в Сараево след военните действия остана в историята заради посланията "Не на войната"!
"Музиката може да променя света, защото може да променя хората" , казва той.

Миналата седмица Боно вечеря с Барак Обама, за да обсъдят програмата на американското правителство за развитие в Африка, през 2005 бе номиниран за Нобеловата награда за мир, "Тайм" редовно го включват в годишния си списък с героите на Европа, музикалното сп. "Кю" го провъзгласи за най-влиятелната личност в музиката, всички помним Live 8, концерт в Хайд парк в помощ на бедните страни в Африка, на който Боно бе сред организаторите и така нататък.

И всичко това идва на фона на незабравимата музика за няколко поколения събрана в 13 албума!
Честит рожден ден, Боно! Предаваме се пред теб...