Incognito ще свирят на джаз феста в Банско

Incognito, Бианка Моралес, Tango Project Quartet, Бени Голсън, Аксел Цвингенбергер и Лайла Амонс са само част от музикантите, които ще участват в джаз феста през август в Банско.

13-то издание на международния джаз форум се открива на 7 август с вечер в памет на Леа Иванова. Тази предфестивална вечер ще започне с изпълнения на Деси Тенекиджиева и бенд, а песни на Леа Иванова ще представят певицата Мери Танева и Румен Александров Рагтайм бенд.

Сред българските участия на джаз феста са още Йълдъз Ибрахимова, Percussion Impact /Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Румен Тосков/, Васил Петров, Камелия Тодорова, Ангел Заберски квартет, както и Биг бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солисти Петър Салчев.

На откритата сцена в центъра на Банско на 8 август гостите на фестивала ще чуят Бианка Моралес /Финландия/ и Биг бенда на БНР с диригент Янко Миладинов. След тях програмата продължава с концертите на Антонио Флинта квартет /Италия/ и Йълдъз Ибрахимова и бенд /Турция/.

На 9 август след французите No Square Quartet и израелците Tango Project Quartet е време и за Incognito - една от най-успешните британски формации за последните 20 години, която всъщност няма нужда от представяне.

На 10 август са концертите на Биг Бенд Пловдив, Percussion Impact и групата 8WD /Германия/. На 11 август е ред на Петра Ерней квартет /Чехия/, Side Steps /Германия/ и Соломон Бърк /САЩ/.

Програмата на джаз феста на 12 август традиционно продължава с изпълненията на Камелия Тодорова и бенд, както и Васил Петров, но този път с Йоланда Грейвс /САЩ/ и Ангелски Заберски бенд. Финалът на предпоследната джаз вечер в Банско е за унгарците от Джабе със специален гости китарист Стив Хакет /Англия/.

Финалната дата 13 август е запазена за концертите на Бени Голсън /САЩ/ и Биг Бенд Келаг /Австрия/, Аксел Цвингенбергер /Германия/ и Лайла Амонс /САЩ, Ефтекасат /Египет/.

След концертите и в седемте вечери на фестивала четири клуба ще забавляват меломаните в Банско. Организаторите на 13-ия джаз фест припомнят, че всички концерти за любителите на джаза са безплатни.