Масив Атак идват за концерта в София на 15 юли с Мартина Топли-Бърд

Светът има своя нова очарователна обсесия: започналото преди 10 дни дългоочаквано турне на култовото британско трип-хоп дуо Масив Атак е сред най-вълнуващите музикални събития за 2010 г.

Седем години след последния им албум (“100th Window” от 2003 г.) Робърт Дел Ная (3D) и Грант Маршал (Daddy G) изплуваха от творческата пауза и натиснаха “Play” с чисто новия “Heligoland”. Въпросната нова компилация – една сигнално оранжева експлозия от звуци в мрачната Масив работилница – ни припомни, че има музикални стилове, неподвластни на времето, и ни предизвика лично да се убедим в това с поредица разтърсващи лайв концерти.
 
Германия, Хърватска, Сърбия и Румъния са страните, през които хипнотичният тур на Масив Атак вече премина като сбъднат сън. Кралете на трип-хопа се доближават все повече до уникалната си първа среща с българските фенове на 15 юли. За да се появят триумфално на сцената в столичната зала “Фестивална” със своята най-любима принцеса: очарователната Мартина Топли-Бърд.

Именно нейните завладяващи вокали превръщат култовото парче “Teardrop” в един от безапелационно най-успешните ъндърграунд химни на прага на новото хилядолетие. Определяна като “гласът слънчево зайче” в тъмните дълбочини на Масив звученето, всеки път различна и разпознаваема едновременно, Мартина е чудесна в ролята си на еклектичната панделка-акцент от музикалната кутия с изненади на Дел Ная и Маршал. Бърд изпява “Teardrop” когато е едва на 23-годишна възраст, но кариерата й съвсем не се изчерпва с това.
От училищните джаз формации на бристолския Клифтън Колидж в родната Великобритания, през първия соло албум “Quixotic” (2003) до впечатляващия втори “The Blue God” (2008), Мартина има какво да каже на света.
Прошепнатото “I’ve got something to say” от едноименното парче в “The Blue God” е всъщност енергията, която я движи през годините в съвместната й работа с артисти и продуценти като Алекс МакГоуън, Брайън Бъртън (известен още като Danger Mouse) и верният спътник на Масив Атак – Трики (с когото певицата междувременно изживява голямата си любов).

На 12 юли – само три дни преди мис Бърд грациозно да „долети” с Масив Атак на българска сцена – ще се появи най-новият й албум “Some Place Simple”, продуциран от Деймън Oлбърн. На концерта в София по всяка вероятност ще я видим в любима рокля от тюл, деликатна и наелектризираща в парчета като  “Babel “, “Psyche” и  защо не: в ”Teardrop”.

Поради огромния интерес към световното турне на Масив Атак от страна на феновете, артистите продължават да добавят нови и нови дати в динамичната си програма. На 16 юли – ден след шоуто в София – на път за Melt! Festival (Германия) дуото ще се отбие в Скопие.
Нетъпреливи да ги видят и чуят на живо са и феновете във Финландия, където 3D и Daddy G избраха да приземят полета на въображението си на 24 юли. Билети за шоуто в София все още има.
Те могат да бъдат намерени в мрежата на “Тикетпро” и неговите партньори, както и онлайн на www.tickеtpro.bg на цени от 50 до 80 лв.