Анджелик Киджо ще пее и танцува сред публиката

Първата дива на Африка Анджелик Киджо пристига в София един ден преди концерта си на 21 октомври в зала 1 на НДК. С нея от Ню Йорк идват част от музикантите, с които тя записа единадесетия си албум "Оyo", излязал в началото на тази година – Магате Соу, Алан Робинсън, Доминик Джеймс и Роди Кериън.

Анджелик ще пее в София, малко преди да се качи на сцената на престижната Карнеги хол за шоуто си "The sound of the drum", в което нейни гости ще са Омара Портуондо, Юсоу Ндур и Даян Рийвз.

В деня на пристигането си Анджелик Киджо и музикантите й са поканени на официална вечеря, давана от Посолството на Франция у нас в известен столичен ресторант. Киджо идва у нас седмица след участието си в Световен форум на жените за икономическо и социално развитие. Голямата френска звезда е известна със силната си социална ангажираност и благотворителност. Заедно с Джеки Чан, Стиви Уондър и Лео Меси тази година тя беше обявена за Good Citizen на ООН. Това лято светът се превърна във футбол с нейната песен Mоve Оn Up, изпълнена заедно с Боно (U2) и Джон Ледженд. Анжелик e сред най-ярките посланици на добра воля на УНИЦЕФ. Има собствена фондация "Батонга", помагаща на африкански момичета да получат образование, работи за OXFAM, пее за Live8, участва в благотворителни кампании заедно с Боно, подкрепи със своята музика и предизборната кампания на Обама.

Анджелик не е претенциозна към менюто си в София, тя не пие, не пуши, в гримьорната ще използва само екологични продукти, пресни сокове и плодове, плата с пилешки продукти, без свинско и краве сирена. В залата тя, както винаги ще пее и сред публиката, заради което от сцената до партера ще има специална пътека.

Носителката на Грами и на множество престижни музикални награди Анджелик Киджо притежава огромен артистичен заряд и енергична ритмика, идващи от традициите на родния й Бенин. Има страхотна гласова бленда, в която с еднаква магия рефлектират афро-бийт, фънк, соул и джаз, ритъм-енд-блус, етно мотиви (самба, салса, рубма, макоса). На сцената тя сякаш връхлита с безгранична енергия и увлича публиката като стихия. Концертите й винаги завършват с бурни танци с публиката. /БГНЕС