Александър Морфов представя "Полет над кукувиче гнездо" в Народния театър

Новият спектакъл на Александър Морфов "Полет над кукувиче гнездо" по романа на Кен Киси ще се играе за първи път днес в Народния театър. В ролята на бунтаря МакМърфи ще влезе Деян Донков, а съпругата на режисьора Рени Врангова ще изиграе сестра Ратчид. Участват още Иван Бърнев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Руси Чанев.

Преди пет години Морфов постави "Полет над кукувиче гнездо" в Москва и получи възторжени отзиви. Пред БНТ сега той подсказа защо отново се захваща: "Пиесата е затова, че целият свят се е превърнал в лудница, в която ролите са точно разпределени. Има силни, които изяждат слабите, за да станат по-силни и за съжаление много от нас, ние повечето сме от слабите - тия, които биваме изяждани. Хората са материал, маса за експерименти на едни други хора, които са много по-силни, които са много по-арогантни, по-брутални и постепенно обществото ни се превръща в една психиатрична болница. Ако се огледате по улиците, ще видите, че 60% от хората имат психически проблеми."

"Ние живеем в лудница, каза режисьорът и пред в. "Труд", само че в нея е пълно само с хора като сестра Речид. Не идват хора като МакМърфи. Това е място, в което човек се скрива, за да не признае своята слабост. Много по-лесно е да кажеш "Болен съм", отколкото "Слаб съм". "Болен" е диагноза, тоест ти не си виновен. Ако кажеш "слаб" - това е твой личен проблем. В това представление за мен бе важен процесът на онова трудно търсене на собственото си "аз".

Морфов изтъква като мотив за спектакъла работата с актьора Деян Донков, който ще се превъплъти в изиграния от Джак Никълсън персонаж във филма на Милош Форман от 1975-та.

"Деян Донков е една от причините да направя този спектакъл. С Александър Абдулов в образа на МакМърфи в (театър) "Ленком" имаше провокация, защото е невероятен артист и човек. Но когато той почина, аз трябваше да възстановявам спектакъла с други актьори и усилието да вкарам някакви хора в кожа, която не е тяхна, започна много да ме мъчи. Още тогава си казах, че трябва да поставя този текст с Деян. Ако, разбира се, успея да го укротя." - каза режисьорът пред "Труд".

Представления на "Полет над кукувиче гнездо" ще има на 2 -ри и 3-ти, както и на 30-ти и 31-ви декември.