Джони Деп с две номинации "Златен Глобус" за главна мъжка роля

Американският актьор Джони Деп е с две номинации за Златен Глобус за главна мъжка роля  – за 3D приказката "Алиса в Страната на чудесата" и за филма "Туристът".

Партньорката му в „Туристът”, Анджелина Джоли е номинирана за най-добра актриса.  Златните Глобуси ще бъдат раздадени на 16 януари в Бевърли Хилс. При филмите фаворит се очертава драмата "Речта на краля" който получи 7 номинации, включително за най-добър филм. С по 6 номинации са боксьорската драма "Боецът" и филмът за Facebook "Социалната мрежа", които също са сред кандидатите за отличието за най-добър филм. В категорията най-добър филм са номинирани още  "Генезис" и "Черният лебед".

Номинирани в категорията най-добра комедия или мюзикъл са "Децата са добре", "Алиса в Страната на чудесата", "Бурлеска", "Туристът" и "БСП - Бесни Страшни Пенсии". Колин Фърт, Хелена Бонъм Картър и Джефри Ръш получиха номинации в актьорски категории заради ролите си в "Речта на краля". Сред номинациите на "Социалната мрежа" са също тези на Джеси Айзенбърг за най-добър актьор в драма, Андрю Гарфийлд за актьор в поддържаща роля и Дейвид Финчър за най-добър режисьор. "Боецът" е с 4 номинации в актьорски категории - Марк Уолбърг е претендент за отличието за най-добър актьор, а Крисчън Бейл, Ейми Адамс и Мелиса Лео са сред претендентите за отличията за актьори в поддържащи роли.
"Златните глобуси" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и са смятани за предвестник на наградите "Оскар".