Гари Мур почина на 58 години

Звездата на китарата Гари Мур почина в Испания. Роденият в Белфаст музикант бе на 58 години.

Според сайта на Irish Times, Мур е бил намерен мъртъв в хотелската му стая в Естепона рано сутринта в неделя. Аутопсия на тялото на музиканта ще бъде извършена в съседния град Малага.

Мур е едва 16-годишен, когато се премества от Белфаст в Дъблин през 1969, за да се присъедини към Skid Row, в която Фил Линът е водещ вокалист. По-късно Мур става член на ирландската рок-група Thin Lizzy, известна с песни като "Whiskey in the Jar" and "The Boys Are Back in Town". В нея той идва на мястото на напусналия състава Ерик Бел, който заяви пред BBC по повод смъртта му: "Все още не мога да го повярвам. Той беше толкова здрав, той не бе рок-жертва, той беше здрав. Бе изключителен изпълнител и отдаден на музиката". Отделно от ангажиментите си към Thin Lizzy за няколко периода, Мур работи отделно с Линът, който умира през 1986 от свързани с наркотиците усложнения.

Ирландският китарист, прочул се с композиции като "Still got the blues", е работил с много известни музиканти, сред които Джордж Харисън. /Ройтерс