Три "Икара" за Теди Москов. Довечера са наградите "МаксиМ"

Теди Москов взе "Икар" за режисура за спектаклите "Сирано дьо Бержерак" в Народен театър "Иван Вазов" и "Възгледите на един пън", Държавен куклен театър – Варна.

Важното е да има театър и купон, каза за БГНЕС режисьорът в преди началото на церемонията за наградите "Икар". Теди Москов каза, че е скептичен за Международния ден на театъра (27 март), защото му приличало на 8 март или друг подобен празник. Спектакълът "Сирано дьо Бержерак" в Народния театър "Иван Вазов" беше с най-много - пет номинации за наградата "Икар". Представлението взе и наградите за майсторско техническо осъществяване и сценография.

Наградата за изключителен творчески принос към българския театър бе присъдена на Тодор Колев, наградата за цирково изкуство е за Енчо Керязов. От сцената председателят на САБ Христо Мутафчиев поздрави всички и припомни историята на съюза в неговите 90 години.

"Нордост" на Василена Радева на Младежкия театър "Николай Бинев" взе наградата за най-добър спектакъл. За главна мъжка роля наградата получи Мариус Куркински за ролите си в моноспектакъла "Български разкази", копродукция на Драматичен театър "Н.О. Масалитинов" – Пловдив и Продуцентска къща "АРТИШОК". Призът за главна женска роля взе Ирини Жамбонас за ролята на Ремей в "Канкун", реж. Бина Харалампиева, копродукция на Малък градски театър "Зад канала" и Драматичен театър "Н.О. Масалитинов" – Пловдив.

"Икар" за поддържаща мъжка роля получи Иван Бърнев за ролята на Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо", реж. Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов", а Цветана Манева за ролята на Клитемнестра в "Електра", реж. Здравко Митков, Театър "София" взе наградата за поддържаща женска роля.

Тази вечер Театър "Българска армия" връчва годишните си награди "МаксиМ" 2011. Наградите са замислени като алтернатива на престижните театрални награди "Аскеер", които ТБА връчва на своите колеги от другите театри в навечерието на 24 май.

Номинирани за водеща женска роля са Радосвета Василева – за ролята й на изпълнителната директорка в "След дъжда" и Гергана Данданова – за ролята й в "Откат". Номинациите за главна мъжка роля са за Милен Миланов – за ролята му на административния директор в "След дъжда", Васил Михайлов – за ролята му на Дон Жуан в "Завещанието на целомъдрения женкар" и Иван Радоев – за ролята му в "Откат".