Писателят Орхан Памук е на посещение у нас

Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук пристига в България.

Писателят е в страната ни по покана на Фондация "Елизабет Костова", като част от дългосрочната програма "Литература в 100 лица" (2011 – 2019).

Министърът на културата Вежди Рашидов ще награди турския писател с най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век”. Утре Орхан Памук ще бъде удостоен и с почетния знак "Doctor Honoris Causa" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Писателят ще представи книгата си "Други цветове” в "Червената къща” в столицата.

Почитателите на творчеството на турския писател може да останат и разочаровани, тъй като засега не се предвижда той да дава интервюта и да раздава автографи. През 2006 г. Памук стана първият турчин, удостоен с нобелова награда и целият свят научи за него.
В световен мащаб са продадени над 7 милиона негови книги, преведени на повече от 50 езика.

По-голямата част от романите му са преведени и на български. Последно на родния книжен пазар излезе "Джевдет бей и неговите синове" като това всъщност е първата книга на Памук, която той публикува през 1982. На пазара са и "Името ми е червен", "Сняг", "Истанбул", "Черна книга" и "Бялата крепост".

Противоречивата личност на Памук винаги буди, както възхищение, така и гняв, особено в родната му Турция. Там той е даван под съд, заради прочутия член 301 от турските закони, които търсят отговорност от всеки "обидил държавата и нейните граждани". Става въпрос за позицията му относно арменския геноцит.

Нобелистът обаче така и не е признат за виновен. Няколко години по-късно брат му попада на подсъдимата скамейка поради същите причини. В момента и двамата не живеят в Турция.

Орхан Памук чете лекции в Колумбийския Университет в САЩ, където живее с жена си и дъщеря си.