Стинг подари послание в бутилка на София

Ако за предишните два концерта на Стинг в България от години се носят легенди, то третият със сигурност няма да бъде забравен – най-малкото заради бонус-биса "Message in a bottle", който музикантът подари на София в акустично соло-изпълнение в самия край на концерта, организиран от София Мюзик Ентърпрайсис, предаде БГНЕС.

Само тази песен да беше изпял фронтменът на бившата група Police, със сигурност би спечелил сърцата на феновете си, които го слушаха за първи път наживо. Онези, които вече се бяха докоснали до магията на неговото "ужилване" (какъвто е преводът на артистичния му псевдоним) знаят, че всеки негов концерт е особено преживяване. Така беше и този път, когато под лъчите на залязващото слънце Стинг се появи в отлично настроение на сцената, запълнена открай докрай от музикантите от Софийската филхармония. В семпла тениска и черни джинси започна втория концерт от европейската част на турнето си "Symphonicity" изпълнителят, който повече от четвърт век се радва на отлична солова кариера. В нея се вписват над 100 милиона продадени албуми, много от тях платинени, впечатляващ брой хитове и награди. Непосредствено след въвеждащата "Every Little Thing She Does Is Magic" последва знаковата "If I ever lose my faith in you". За разлика от предишните си гостувания, този път Стинг изненада феновете си и с опити да проговори на български. "Добър вечер, София!" каза той на около 20-те хиляди, дошли на стадион "Георги Аспарухов" за шоуто и допълни, че е особено горд, че зад него е голям български оркестър. По-нататък с подчертано внимание британският музикант цитира по памет имената на солиращите изпълнители, но се затрудни да назове веднага името на беквокалистката си Джо Лоури. С леко запъване той дори обяви на български антракта между двете части на концерта.

Софийските филхармоници този път бяха дирижирани от младата Сара Хикс и допълнени с музикантите на Стинг, китаристът Доминик Милър, който преди дни гостува самостоятелно в столицата, Рана Крижа на ударните и Айра Коулман – бас. С тяхна помощ Стинг поднесе едно вълнуващо пътешествие в хитовете си от времето на Police до днес. Впечатляващият микс от 23 композиции включваше както суперхитове - "Englishman in New York", "Mad about you", "Roxanne", "When we dance", "Fields of Gold" и "Shape of my heart", така и дълбоко личните "Why should I cry for you", посветена на паметта на баща му и "King of pain". Замисълът на цялото турне е в отличителния звук на големия филхармоничен оркестър.

Какво ли послание остави във вълшебната си бутилка Стинг в София? Може би то включва пожелание следващата му, четвърта среща с българската публика да бъде в едно далеч по-приветливо място от занемарения стадион "Георги Аспарухов". И напомняне на отговорните фактори, че след подобен концерт е желателно градският транспорт да бъде адекватен на наплива на многохилядната публика, вместо да се движи по обичайното си разписание? Кой знае! /БГНЕС