Миро спря излъчването на хита си "Губя контрол, когато..."

Поп звездата Миро изненадващо спря излъчването на най-големия си хит - "Губя контрол, когато...".

Известният ни изпълнител стори това с отворено писмо до медиите, без да коментира защо. PR-ът му Светла Русева съобщи лаконично, че Миро има неуредени отношения като продуцент на песента с авторите на парчето Ясен Козев и Крум Георгиев.

Козев и Георгиев са пратили нотариална покана до певеца, с която му забраняват да изпълнява парчето на публични места. Двамата обаче уточниха, че излъчването и ротацията в медиите на "Губя контрол, когато.." не са обект на нотариалната покана и в случая решението за забрана на песента е било изцяло на Миро.

Ето и официалната позиция на авторите на парчето: “Решението да прибегнем до изпращането на нотариална покана е следствие на многократните ни опити да уредим отношенията си с Миро по общоприетия начин между колеги и партньори. За съжаление и до ден днешен Миро продължава да не спазва закона и да използва и преотстъпва без наше знание и разрешение авторските ни права върху “Губя контрол, когато…”. Изненадани бяхме когато парчето беше включено в диска с новия му албум “Омиротворен” без предварителното ни съгласие. Последва специална компилация, в която заедно с други музикални произведения беше включено и нашето, отново без да бъдем уведомени. “Губя контрол, когато...” беше използвано и като част от рекламна и маркетингова кампания в една от електронните медии, отново без да бъде поискано съгласието ни. Недопустимо и неморално е изпълнител от ранга на Миро да пренебрегва законите в България, пренебрегвайки авторските права на композиторите и аранжорите на песента”, обясни Ясен Козев.

Чрез нотариалната покана авторите на “Губя контрол, когато...” са поставили и съответния законов срок, в който Миро трябва да изплати дължимите им авторски възнаграждения от февруари 2008 г. насам.

“Знаем, че решителността ни да спрем изпълнението на “Губя контрол, когато...” ще се отрази на музикалните фенове в България. Правим това обаче, за да заявим категорично, че е крайно време артистите в България да започнат да работят така както го правят западните им колеги. Готови сме да се възползваме от всички законови мерки, които следват след изпращането на тази нотариална покана и да защитим правата си. Имаме подкрепата и на Музикаутор, като организация за колективно управление на авторските права на композитори, аранжори и автори на текст за музика. Убеден съм, че много от колегите ни също ще застанат зад нас, тъй като и те ежедневно се сблъскват с подобни своеволия.”, уточни още Крум Георгиев.

Свързани новини

Ново от Bobo и Miroslava

29.09.2023

Jay Kay от Jamiroquai призна, че е женен

12.10.2017

Излезе новият албум на Jamiroquai

31.03.2017

Миро събира детски рисунки за нов клип

24.02.2016

Миро с нов сингъл

02.02.2016