Светът почита паметта на Фреди Меркюри

Днес светът ще отбележи двадесет години от кончината на музикалния гений и идол на цяло поколение Фреди Меркюри - легендарният вокалист на британската "Куийн" (Queen).

Роденият в Стоун Таун, Занзибар тенор, чието истинско име е Фарук Булсара, бе едно от най-ярките имена на музикалната сцена през изминалия век. Гласът и талантът му продължават да се помнят и днес благодарение на вечните му парчета "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love" и "We Are the Champions". През годините той записа и няколко самостоятелни хита, сред които "Barcelona", "I Was Born to Love You" и "Living on My Own". Първата британско-азиатска рок звезда, както мнозина го наричаха, бе един от най-влиятелните музикални герои на своето време. Според класация на Ем Ти Ви, проведена през 2005, Фреди е най-добрият певец за всички времена. Редакторите на "Ролинг Стоун" през 2008 пък го поставиха на 18-то място в класацията на 100-те велики рок музиканти.

В началото на 70-те Меркюри имаше дълготрайна връзка с Мери Остин, с която живя под един покрив в Уест Кенсингтън. В средата на десетилетието той се въвлече в любовна афера с един от служителите на компанията Elektra Records, което автоматично сложи край на отношенията му с Остин. По-късно Мъркюри призна, че е бисексуален. Според мнозина обаче той бе гей, който криеше истинската си сексуална ориентация заради мекушавия си характер.

 Според половинката му Джим Хътън, певецът научил, че е болен от СПИН часове след Великден през 1987. Малко преди това в интервю той опроверга слуховете, че е болен и отрече да е носител на вируса ХИВ.

На 22 ноември 1991 Фреди моли мениджъра на "Куийн" Джим Бийч да обяви официално, че е болен от СПИН. По-малко от 24 часа след публикуването на думите му, на 24 ноември 1991 Фреди си отиде от този свят на 45 години.

Свързани новини

Shawn Mendes с кавър на Queen

15.10.2018