Господарите завеждат дело срещу bTV

В най-скоро време ще заведем дело срещу bTV. С тези думи съсобственикът на "Глобъл Вижън" Маги Халваджиян завърши пресконференцията, дадена от екипа на свалените от екран предавания – "Господари на ефира" и "Пълна лудница".

В емоционално изказване актьорът Димитър Рачков заяви: “Тенденциозно, целенасочено “Господари на ефира” и “Пълна лудница” бяха обречени на ниска гледаемост”, предава actualno.com.

"Глобъл вижън” и bTV си дадоха официален развод миналия петък. "Глобъл вижън” обясниха, че са прекратили договра си с телевизията заради опити за цензура върху "Господари на ефира” и дадоха редица примери. На брифинга присъстваха голяма част от основните продуценти у нас – Дмитър Митовски, Димитър Гочев, Евтим Милошев, Мартин Захариев, който подкрепиха колегите си.

На пресконференцията Джуди Халваджиян изреди редица примери, в които е получавал обаждания с опит да бъде спряно дадено предаване, репортаж и дори ултиматум, че ако не свалят материала ще спрат "Господарите”. Джуди цитира тяхно разследване за специална апаратура в болница Св. Наум, закупена с парите от Българксата коледа, чиито патрон е президента Георги Първанов.

Разногласия са съществували и за отличените с наградата за гаф "Златен скункс" кадри на Би Ти Ви Вили Сечкова, Васил Мавриков, Елена Петрова и Елена Розберг. В случая с актрисата Елена Петрова, която беше арестувана, след като шофира с превишено количество алкохол в кръвта, екипът бил обвинен, че ще "провали сериала "Стъклен дом" и че "ако не спрете репортажа, ние ще ви спрем предаването".

Стана ясно, че bTV имат все още неизплатени задължения към "Глобъл вижън”, а Маги Халваджиян заяви категорично, че в най-скоро време ще внесе съдебни искове и ще заведе дела. Допълни че пуснатите от bTV резултати за спад в рейтингите не са обективни, защото в късната емисия на новините от 22 часа също има 15 % спад, а в "предаването от 22:30” спадът е 28%. "Това е тенденция”, заключи Халваджиян. От "Глобъл вижън” обясниха че bTV не са спазили първоначалното си обещание само първите три месеца "Господари на ефира” да е с толкова късен час – 23:30, след което да се премести в праймтайма. "Пълна лудница" е местена 6 пъти в програмната схема.

Веднага след края на пресконференцията bTV изпратиха официалното си мнение по изказванията на продуцентите от "Глобъл вижън". "Заявяваме категорично, че bTV не само, че не е спирала от излъчване нито едно издание на "Господари на ефира“, но и активно е подавала сигнали към екипа му, за да подпомогне работата на колегите в посока на обективността в съдържанието.

"bTV прекрати договора с "Глобъл Вижън", защото избра да не толерира повече договорни неизпълнения от страна на "Глобъл Вижън", особено в контекста на спадащи резултати. Телевизията винаги е била стриктна във взаимоотношенията с всички свои продуценти и не толерира никакви опити за натиск и поставяне на ултиматуми, свързани с изпълнението на договорите с тях. Именно затова bTV незабавно се съгласи с желанието на "Глобъл Вижън" за предсрочно прекратяване на договора, с което изключително много изненада не само продуцента, но за съжаление и неговия екип. Веднага след това последваха опити от страна на "Глобъл Вижън" за постигане на споразумение и възобновяване на договора, но bTV е категорична, че не може да продължи съвместна работа с продуцента при условията в настоящия договор".

"Бихме искали да изразим и съжалението си, че заради нежеланието на "Глобъл вижън" да спазва договора си по отношение на лицата, които трябва да водят "Господари на ефира", зрителите дълго бяха лишени от ефирното присъствие на звезди като Димитър Рачков, Зуека и Мария Игнатова, заради които реално bTV сключи договора с продуцента", допълват от медията.

Свързани новини

Топ 50 на най-гледаното по телевизията

10.05.2012

bTV спира и "Седем часа разлика"?

12.04.2012