Година от смъртта на Ейми Уайнхаус

"Дъщеря ми Ейми" на издателството Харпър Колинс излезе преди месец. Авторът - не само баща на Ейми, но и "най-близкият й съветник, вдъхновител и най-добър приятел" – поиска с нея "да сложи финална точка на полемиките, белязали живота на дъщеря му". Но може би тепърва ще търсим следите които остави в музиката и живота Ейми.

Ейми напусна този свят точно преди година. Тя бе звезда на соул музиката и нейната кончина на 27-годишна възраст на 23 юли 2011 г. беше изживяна като трагедия от милиони нейни поклонници.

Уайнхаус е родена в Северен Лондон в еврейско семейство, което споделя любовта си към джаза. Отгледана е в четиричленно семейство. Баща й Мичъл често си припявал в къщи, още по-често пеел Франк Синатра на малката Ейми, което се превърнало в толкова голямо хоби за малкото момиче, че на учителите им било доста трудно да я накарат да спре да пее в час.

Уайнхаус получава своята първа китара, когато е на 13 и година по-късно вече твори музика.
 

В дебютният албум на Уайнхаус, "Frank" /октомври 2003 г./ много от песните са вдъхновени от джаза. "Frank" доведе до сравнения на гласа на Ейми с гласове като тези на Сара Вон и Мейси Грей.

В контраст с повлияния от джаза първи албум, Уайнхаус се фокусира върху момичешките групи от 50-те и 60-те години.

През следващите години, може би най-истинското и кратко определение за Ейми дава писателят Джош Тайрънгил: "Тя е бъбрива, забавна, огнена и дори малко луда. Невъзможно е човек да не бъде прелъстен от оригиналността ѝ."

През 2007 турнето на Уайнхаус обаче не тръгва добре. Музикален критик от Birmingham Mail споделя: "Това беше една от най-тъжните вечери в живота ми. Видях извънредно талантливата певица обляна в сълзи да крещи към публиката, препъвайки се на сцената".


 

Ейми Уайнхаус печели Грами през 2008 в категориите за Запис на годината, Песен на годината и Най-добро женско представяне . Така Уайнхаус влиза в книгата на Рекордите на Гинес за най-много спечелени Грами от британска певица, пише в Уикипедия.

Преследвана от папараците и обект на жълтите писания Ейми е открита мъртва в апартамента си в Лондон. След аутопсията не са дадени причини за смъртта. На 23 август 2011 г. излизат резултатите от направените токсикологични тестове. Според тях в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол. Бащата на Ейми — Мич Уайнхаус откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да се контролира след няколкоседмично въздържание, съобщават източници със свободен достъп.


 

С книгата от 320 страници Мич Уайнхаус цели "да сложи финална точка на полемиките, белязали живота на дъщеря му", посочват издателите от Харпър Колинс.

Днес – една година след смъртта на Ейми - тя не е забравена, защото през бурния си живот остави не само музикални символи на свободното поведение.

Свързани новини

Вдигат паметник на Ейми Уайнхаус

23.11.2012

Бившият мъж на Ейми Уайнхаус е в кома

09.08.2012

Гага може да играе Уайнхаус срещу 10 млн

26.07.2012

Издават два албума на Ейми Уайнхаус

06.07.2012

Родителите на Ейми взимат богатството й

28.03.2012