Мадона се застъпи за Пуси Райът

Присъдата на певиците от Пуси Райът е "прекалено жестока". Това се казва в изявление на Мадона по повод решението на руския съд, който осъди на две години затвор трите изпълнителки за тяхното хулиганско поведение.
 

"Протестирам срещу обвиненията и присъдата на Пуси Райът, осъдени на две години затвор заради 40 секундно изпълнение, в което изразяват своите политически възгледи", се казва в изявлението на американската певица.
Мадона смята присъдата за "прекалено жестока и даже безчовечна" и призова света да осъди това "несправедливо наказание". "Призовавам хората на изкуството от цял свят да се обявят срещу тази пародия на съд. Певиците прекараха достатъчно време в затвора", се казва още в изявлението на Кралицата на попа.

В подкрепа на пънк групата се обявиха редица чужди и руски музиканти, сред които Стинг, Бьорк, Ред хот чили пепърс и др.
 

На 21 февруари пет активистки на пънк групата пристигнаха в големия православен храм "Христос Спасител". Те си сложиха маски, побягнаха към амвона, където присъствието на странични граждани е забранено. Момичетата включиха звукозаписната апаратура и "отслужиха" своя молебен. Видеото беше качено в интернет и предизвика голям обществен резонанс. За кощунството отговаряха пред съда три от участничките в групата - Мария Алехина (22 г.), Надежда Толоконникова (30 г.) и Екатерина Самуцевич (24 г.)

Свързани новини

Йоко Оно връчва награда на Pussy Riot

20.09.2012