Йоко Оно връчва награда за мир на Pussy Riot

Йоко Оно ще връчи на осъдената на две години затвор руска пънк група Pussy Riot награда за мир на името на Джон Ленън, пише сп. "Ню мюзикал експрес".

Наградите ще бъдат връчени на церемония в Рейкявик на 9 октомври, когато ще бъде отбелязан 72-я рожден ден на Ленън, но тази на Pussy Riot ще бъде присъдена отделно в Ню Йорк на 21 септември с подкрепата на "Амнести интернешънъл". Както благотворителната организация, така и Йоко Оно изказват надежда, че те ще бъдат освободени възможно най-скоро.

Задържането на трите музикантки, арестувани през февруари след изпълняването на песни, критикуващи управлението на Путин в катедралния храм "Христос Спасител", предизвика реакции на подкрепа от международни личности в политиката и изкуството. По-рано през септември Pussy Riot бяха номинирани за наградат за свобода на мисълта "Сахаров".

Тази година награда на името на Джон Ленън ще получат още покойната активистка Рейчъл Кори, починалият от рак писател, журналист и изявен атеист Кристофър Хитчинс, както и често критикуващия американското правителство автор Джон Пъркинс.

Свързани новини

Мадона се застъпи за Пуси Райът

20.08.2012