Дойде ли краят на манията по "Gangnam Style"?

Този въпрос попита авторитетната американска телевизия CNN в свой материал, след като в петък на южнокорейската поп звезда PSY и се наложи да се извинява за антиамерикански текстове, които певецът е изпълнявал през 2004 година.

CNN е и медията, която направи превода на въпросната песен, в която се призовава за убийства на американски войници в Ирак. Текстът естествено предизвика фурор в социалните мрежи, клипът с изпълнението на нашумялата звезда събира милиони зрители в YouTube, а събитието се превърна във водеща новина. В клипа от 2004 г. кореецът зове за смъртта на американските военни, след като две южнокорейски ученички били сгазени от щатски военен камион, а корейски заложник бе брутално убит от иракски терористи. Инцидентите тогава предизвикаха мощна антиамериканска вълна в Южна Корея.

В извинението си PSY заявява, че изпълнението му е било прекалено емоционално и е бил един своеобразен отговор на войната в Ирак. Певецът дори казва, че жертвата, която е дала Америка е допринесла за свободата на неговата родина, а и на целия свят. PSY заявява, че завинаги ще съжалява за болката, която е допринесъл със своите думи.

Все пак певецът не е автор на текста, а само изпълнител на рап частта на парчето, озаглавено "Dear America", на корейската рок банда N.E.X.T..Въпреки това, медиите се съмняват, че фурорът на парчето "Gangnam Style" в САЩ ще продължи и поставят под въпрос бъдещите ангажименти на рапъра. Планувано е PSY да пее на коледен концерт във Вашингтон в присъствието на най-големите американски звезди и на самия президент Барак Обама. На сайта на правителството бе създадена петиция за отпадане на участието на южнокорееца от шоуто, която обаче по-късно бе премахната. Болшинството от американците са гневни, а CNN обещава, че дискусията по темата ще продължи и през идните дни.

Свързани новини

Рекодите на "Gangnam Style"

03.04.2023

Новата песен на PSY с 200 млн. гледания

03.06.2022

Сменят датата за концерта на Gipsy Kings

21.06.2018

Psy се връща с нов албум

26.08.2015

"Gangnam Style" буквално счупи YouTube

04.12.2014