Lady Gaga откри Първите Европейски Игри в Азербайджан (галерия)

На 12 юни, в столицата на Азербайджан, бяха открити първите в историята на спорта Европейски игри. Грандиозното събитие започна в 18:55 (българско време) и продължи близо 2 часа. 
 
Над 6 000 атлети от 50 европейски страни ще се състезават в 20  различни спортни дисциплини в продължение на 18 дни. Домакини на спортните събития ще бъдат 18 зали, както и Олимпийският стадион, който е най-големият от тях. Бившата съветска република беше избрана като първата страна-домакин на събитията още на 8 декември 2012 в Рим на специална конференция, а няколко европейски държави вече подадоха своите кандидатури, за следващите игри, които ще бъдат организирани през 2019.
 
За краткото време от две години и половина, кавказката страна се организира със светлинна скорост. Освен това правителството й успя да покрие около 85% от разходите, които са на стойност 1,2 милиарда долара, включително и пътя, хотела, разходите за храна на всички участници.
 
Програмата започна с обратно броене от 24 - годините, в които страната е независима, след което и зрелищното шоу, с участието на 1 700 танцьори и изпълнители. Символично бе запален и олимпийският огън, който премина през 60 исторически местности и градове в Азербайджан в последните няколко седмици.
 
Както на всички Олимпийски игри, така и на тези, делегацията на Гърция беше първата, която мина по терена на стадиона, следвана от останалите 49, включително и тази на Армения, въпреки че двете държави са в дълбок конфликт още след разпадането на Съветският съюз. Българската делегация безспорно е една от най-многобройната, с общо 127 спортисти, а знаменосецът й бе двукратната олимпийска шампионка и многократна европейска шампионка по стрелба Мария Гроздева.
 
Най-голямата изненада беше изпълнението на Lady Gaga, която изпя “Imagine” на John Lennon пред 70 000 души, в това число и президентът на Русия. Местните медии съобщават, че американската певица е пристигнала в Баку няколко дни преди откриването, но е прекарала времето си скрита в хотела, за да не развали изненадата.
 
Кулминацията на шоуто беше запалването на пръстена, символизиращ Европа, съпътствано от фойерверки в небето над Баку.
Столицата Баку е с население от 2 милиона души и е най-големият град в Азербайджан. Изключително впечатления в града прави сливането на източната и западната архитектурна култура. Тук могат да се видят най-различни замъци и кули, както и стари къщи, датиращи от 12 век. Към модерните сгради могат да се добавят Огнените кули, телевизионната кула, сградата на фондацията "Хейдар Алиев“, Кристалната зала, а сега към тях се присъединява и новооткритият Олимпийски стадион.

Свързани новини

Лейди Гага записа "Hold My Hand"

26.04.2022

Ето кой стои зад музиката в "Топ Гън" 2

12.04.2022

Лейди Гага се завъща!

09.03.2022

Всички се радват за Бритни

15.11.2021

Най-добрите музикални премиери

24.09.2021