Кои известни личности ни напуснаха през 2015г.

През 2015 година редица видни представители на литературата, политиката и музикалния свят ни напуснаха. В България се разделихме с първия демократично избран президент Желю Желев, с премиера на България Димитър Попов, с проф. Тодор Петев, и с големите артисти Васил Попов, Мария Русалиева и Люба Алексиева. 

Българският оператор Григор Кумитски се превърна в герой, след като загина в морето край Варна спасявайки момиче, завлечено от морето. Разделихме се и с певеца Борис Годжунов. След дълго боледуване почина Княз Кардам Търновски, най-големият син на Симеон Сакскобургготски. Отиде си един от големите майстори на българската карикатура, познат на публиката като автор на плакатите на Народния театър, Стефан Десподов.

На 26 януари в Атина почина известният гръцки певец Демис Русос. На 14 февруари настъпи кончината на френския актьор Луи Журдан. Той е известен с ролята на Дантес във филма „Граф Монте Кристо” от 1961 година.

На 27 февруари бе убит руският политик Борис Немцов. Между 1991 и 1997 година той е първият губернатор на Нижегородската област, след това е министър на енергетиката на Русия и първи вицепремиер. В последните си години действа като политик от опозицията.

На 8 март си отиде басистът на шведската група АББА Рутгер Гунарсон. Той почина на 69-годишна възраст. Басистът свири във всички албуми на АББА и участва в записите на всички сингли, турнета и филми на групата.

На 10 март в САЩ на 59-години почина Сам Саймън – един от създателите на анимационния сериал „Семейство Симпсън”. Саймън е починал от рак на дебелото черво. Той е носител на девет награди „Еми” като сценарист и продуцент на „Семейство Симпсън”. Известен е и като отявлен застъпник за правата на животните.

На 13 март, на 66 години, почина британският писател фантаст Тери Пратчет след дълга битка с Алцхаймер. Той е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на XX век. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи „Светът на диска”. Пратчет и вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ.

На 15 март в Москва почина известният руски писател Валентин Распутин. 

На 2 април си отиде португалският режисьор и сценарист Мануел де Оливейра. Най-възрастният режисьор в света почина на 106-годишна възраст. Той има над 30 игрални и документални филма, награден е с два Златни лъва от фестивала във Венеция, както и с почетна Златна палма от Кан. Работил е със звезди като Джон Малкович и Катрин Деньов в „Манастирът“ и в „Пътуване в началото на света“ с Марчело Мастрояни.

На 7 април на 79 години почина американският актьор Джефри Люис. Той има роли в над 200 филма. Баща е на актрисата Джулиет Люис.

На 13 април в Германия почина известният писател и Нобелов лауреат за литература Гюнтер Грас. 

На 23 април почина актьорът Сойър Суитън, добил известност с участието си като дете в известния сериал „Всички обичат Реймънд”. Причината за смъртта е самоубийство.

На 24 април почина американският автор на песни Сид Тепър. Той стои зад песните на едни от най-любимите световни изпълнители като Франк Синатра, Елвис Пресли, Клиф Ричард, Рей Чарлз, „Бийтълс”.

На 30 април почина американският соул и ритъм енд блус изпълнител Бен Кинг. Кинг започва кариерата си в края на 1950-те години с бандата „Дрифтърс” и изпълнява хитове като There Goes My Baby и Save The Last Dance For Me. Най-известната му песен е Stand By Me, с която през 1961 година влиза в американския топ 5.

На 2 май в Германия почина руската балерина Мая Плисецкая (на снимката). Влиза в Болшой театър през 1943 година и танцува около 50 години, много след като навършва възрастта, на която обикновено се пенсионират балерините. Мая Плисецкая е считана за една от най-големите балерини на XX век.

На 14 май почина американският блус музикант Би Би Кинг. Анкета на списанието „Ролинг стоун” през 2011 година го нарежда на 6 място в класацията на „100-те най-добри китаристи на всички времена”.

На 7 юни почина актьорът Кристофър Лий. Играл е в редица филми, сред които „Дракула”, „Хобит” и „Властелинът на пръстена”. Той почина на 93-годишна възраст в лондонска болница вследствие на дихателни и сърдечно-съдови проблеми.

На 8 юни си отиде Джуна, известна съветска и руска лечителка, астролог, поет и президент на организацията „Международна академия на алтернативни науки”.

На 22 юни композиторът Джеймс Хорнър загина при самолетна катастрофа. Хорнър е автор на музиката към филмите „Титаник”, „Аватар”, „Красив ум”, „Аполо 13”, „Смело сърце”. Инцидентът е станал с едномоторен самолет, собственост на композитора.

На 26 юни почина бившият премиер на Русия Евгений Примаков.

На 8 юли почина американският поет Джеймс Тейт, носител на наградата Пулицър за поезия.

На 11 юли на 55 години от рак почина Сатору Ивата – президент и генерален директор на компанията Nintendo.

На 26 юли почина дъщерята на Уитни Хюстън – Боби Кристина Браун. Тя почина на 22 години след неколкомесечна кома, в която изпадна след като бе намерена под водата във вана в дома си в Атланта.

На 20 септември в Лос Анжелис си отиде световноизвестната авторка на любовни романи Джаки Колинс. Британската писателка почина на 77 години от рак на гърдата.

На 9 ноември на 85 години от инсулт почина барабанистът Анди Уайт, известен като петия от „Бийтълс”. Той е участвал само в един сингъл на групата – американската версия на Love Me Do, но това е достатъчно, за да получи митичното прозвище.

На 29 ноември в болница в Москва на 89-годишна възраст почина известният руски режисьор Елдар Рязанов.

На 3 декември почина рок певецът Скот Уейланд, бивш певец на „Стоун Темпъл Пайлътс”. 48-годишният Уейланд е починал в съня си в тур буса на новата си група.

На 28 декември си отиде основателят на британската рокгрупа „Моторхед” Йън Леми Килмистър. Той почина на 70 години след кратко боледуване от рак.

Свързани новини

Кайли Миноуг подписа договор с Джей Зи

07.02.2013

Деветгодишна мексиканка роди

06.02.2013

"Ред хот чили пепърс"защитат китовете

17.01.2013

Бременната Шакира показа голи снимки

16.01.2013

Вторият син на Елтън Джон се казва Илайд

16.01.2013