Donny McCaslin, Jason Moran и Joshua Redman на Пловдив Джаз Фест 2017

Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе между 1 и 4 ноември в Дом на културата "Борис Христов". Събитието ще посрещне трима от най-влиятелните артисти на световната джаз сцена в момента – Jason Moran, Donny McCaslin и Joshua Redman. 
 
 
Пианистът и композитор Jason Moran ще открие Пловдив Джаз Фест 2017 на 1 ноември. Той ще представи проекта си, посветен на Thelonious Monk – In My Mind: Monk. Тази година се навършват 100 години от рождението на големия джаз пианист. От 2011 година Moran е артистичен директор на джаз програмата в един от най-големите културни центрове в САЩ - John F. Kennedy Center for the Performing Arts във Вашингтон, а редом с това концертира по цял свят, изнася лекции и се включва в различни колаборации със свои колеги. За проекта, почитащ Monk, Jason Moran споделя, че е много личен, тъй като признава, че Thelonious Monk е причината той да свири на пиано и да продължава да го прави.
 
 
Саксофонистът Donny McCaslin стои зад създаването на последния албум на David Bowie Blackstar. Албумът спечели 5 награди Грами в началото на тази година. В Пловдив Donny ще представи най-новия си проект Beyond Now, посветен на Bowie, тъй като двамата са били много близки в последните години от живота на гениалния музикант. С McCaslin в България идват и музикантите от квартета му, записал Blackstar. Концертът им ще се случи на 2 ноември.
 
 
Joshua Redman пристига за Пловдив Джаз Фест с триото си. В последните десетилетия известният саксофонист е работил с най-големите имена в джаза. С няколко номинации Грами, участие в създаването на музиката към редица филми и най-висока оценка от критиката, както и от читателите на престижните издания Downbeat, Jazz Times и Rolling Stone - Redman е един от най-ярко изявените джаз артисти днес. Той ще закрие Пловдив Джаз Фест на 4 ноември.
 
На сцената на фестивала в Дома на културата "Борис Христов" ще бъдат представени и 4 големи български проекта, два от които са вдъхновени от джаз форума и ще бъдат създадени специално за предстоящото му издание.
 
Единият проект, създаден по идея на Пловдив Джаз Фест, е на обичаната Хилда Казасян, съвместно с JP3, и ще отбележи годишнината от рождението на Ella Fitzgerald. Така с откриващата вечер на фестивала на 1 ноември ще бъде почетена паметта на двама от истинските законодатели в джаза, Thelonious Monk и Ella Fitzgerald. Концертът на Хилда е озаглавен "С усмивка за Ella" и всички композиции, включени в програмата, ще бъдат аранжирани специално за него.
 
На 2 и 3 ноември гостите на фестивала ще чуят последните проекти на Христо Йоцов (Jazz Cats) и Антони Дончев. Голямата изненада за публиката ще бъде продължението на идеята на Пловдив Джаз Фест за събирането на четирима вокалисти с различна история на една сцена. Този път проектът е "4 господа пеят джаз" и в него ще чуем заедно Орлин Павлов, Павел Терзийски, Свилен Ноев и Стефан Вълдобрев, които ще изпълнят любимите си джаз песни в специално създадени за случая аранжименти. С тях на сцената ще бъдат музикантите от Октет Пловдив. Концертът "4 господа пеят джаз" е на 3 ноември. Това е вторият голям проект в тазгодишното издание на Пловдив Джаз Фест, който е иницииран и вдъхновен от фестивала.
 
От утре, 1 септември, билетите за Пловдив Джаз Фест 2017 могат да бъдат закупени от касата на Главната улица в града, в мрежата на Eventim в цялата страна, Билетен център на НДК, Български пощи.
 

Свързани новини

Пловдив Джаз Фест 2019 - акцентите

19.08.2019

Пловдив Джаз Фест: INTRO на 19 октомври

16.10.2017

Наближава Пловдив Джаз Фест 2017

10.10.2017

Пловдив Джаз Фест започва с три концерта

24.10.2016

Майк Стърн и Дейв Уекъл на Пловдив Джаз

04.10.2016