Отиде си кралицата на соула Aretha Franklin

Легендата на ритъм енд блуса и соул музиката, 76-годишната Aretha Franklin, почина от рак на панкреаса, обградена от своите близки в дома си в Детройт, САЩ, потвърди говорителят й.
 
“В един от най-тъмните моменти в живота ни, не можем да намерим подходящите думи, за да изразим болката в сърцата си. Загубихме матриарха си и скалата в семейството си. Любовта, която изпитваше децата, внуците, братовчедите, племенниците и племенничките си, не знаеше граници,” се казва в извлението на семейството й.
 
“Дълбоко сме трогнати от изключителния поток от любов и подкрепа, които получихме от близките си прятели, поддръжници и фенове по целия свят. Благодарим ви за състраданието и молитвите. Усетихме любовта ви към Aretha и знанието, че нейният завет ще продължи да живее ни носи покой. Молим да уважите уединението ни в тези моменти на мъка.”
 
 
Носителката на 18 награди "Грами" - включително и една за цялостно творчество, претърпя тежка операция по премахване на стар тумор през декември 2010, припомня MySound.bg. Тогава медиите разпространиха информация, че е болна от рак. Franklin - първата жена, получила място в Залата на славата на рок енд рола на церемония през 1987, направи официално изявление, в което заяви, че всичко е наред и продължи да концертира до 2012. Последната й изява пред публика беше на благотворителна вечер, организирана от анти-СПИН фондацията на Elton John в Ню Йорк през ноември миналата година. "Това беше чудотворно шоу, предвид факта , че изпълнителката вече се бореше с изтощението и дехидратацията", спомня си Фридман, описвайки нейно представяне във Филаделфия. 
 
 
А Brand New Me - последният албум на Franklin, излезе под №42 в дискографията ѝ миналата година. Aretha Franklin е най-успешната американска певица и владее върха на музикалния небосклон в продължение на десетилетия, с цели 112 сингъла в класациите на Billboard. Има продадени над 75 милиона албума в целия свят. 
 
През 2008 сп. "Ролинг стоун" я обяви за най-великата вокалистка в историята. Лейди Соул получи Медала на свободата - най-високото гражданско отличие в САЩ, през 2005 от тогавашния президент George W. Bush. Пя на встъпването в длъжност на президента Barack Obama пред януари 2009. Кръстница е на покойната поп икона Whitney Houston. 
 
 
Aretha е родена на 25 март 1942 в Мемфис, САЩ. Научава се да свири пиано по слух и започва своята кариера от ранна възраст, изпълнявайки госпъл музика при баща си, който е пастор. Сред най-големите ѝ хитове са "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" и "Think" (1968), "Respect" (1967), "I Say А Little Prayer" (1968), "Dreaming Day" (1972), "Jump Тo It" (1982), "Freeway Оf Love" (1985 и "A Rose Is Still A Rose" (1998). "I Knew You Were Waiting For Me" - съвместно изпълнение с вече покойния британския певец George Michael, е един от най-печелившите "Грами" дуети за всички времена. Има дуети с величията Louis Armstrong, Luciano Pavarotti, Annie Lennox и други. 

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024