Звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейния Европейски музикален фестивал

На 6 март тази година стартира 20-тото издание на Европейски музикален фестивал – най-реномираният форум за класическа музика в София, който и през 2020 е част от Календара на културните събития на Столичната община. 
 
Фестивалът, организиран от агенция "Кантус Фирмус", отново събира световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители, които ще радват меломаните през пролетните месеци до края на май. Програмата презентира богат жанров обхват от проекти с класическа музика от различни епохи, мултимедийни концерти, опера, етно музика, фадо и танцов фолклор. Планираните събития продължават най-добрите традиции на фестивала, който за 20 години успя да си изгради солиден международен авторитет. Съорганизатор на форума е Министерството на културата.
 
Акцент в това издание е интеграл от два концерта с всички творби за пиано и оркестър от Шопен в изпълнение на брилянтния български пианист Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио. Двата концерта, които ще се състоят на 25 март и 15 април в зала "България", с гостуващи диригенти Якуб Хренович и Пьотр Сулковски от Полша, са посветени на 210 години от рождението на Шопен.  
 
На 26 март в зала "България" един от най-забележителните музиканти от нашето съвремие – Шломо Минц ще гостува на форума с оркестъра на Софийската филхармония. Той ще се представи като солист и диригент със стилна класическа програма от творби на Менделсон, Моцарт и Брамс. Именитият цигулар и педагог ще работи и с млади български музиканти на майсторски клас, който ще се проведе в рамките на фестивала на 19 март в Националната музикална академия. 
 
Две мултимедийни събития от фестивалния афиш тази година ще зарадват почитателите на филмовата музика, като диригент и на двете програми е Максим Ешкенази. Солисти на 8 април в проекта "Кино и класика" с Оркестъра на Класик ФМ радио са виртуозните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. "Усмивката на Чарли Чаплин" е заглавието на концерта на 27 май със Софийската филхармония, в който гостува забележителният американски цигулар с четири номинации за награда "Грами" Филип Куинт. 
 
"Неподправена музикална емоция, докосваща сърцето" – така критиците определят изпълненията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra, който идва у нас на 9 април в Sofia Live Club. Репертоарът на музикантите предлага уникален етно микс от традиционни каталунски, балкански, италиански и руски песни, фолклор от Близкия Изток, клезмер и джаз. Жанровото богатство в програмата на фестивала се допълва и от събитието на 12 май в зала "България", когато за първи път на българска сцена ще гостува феноменалният Рикардо Рибейро от Португалия – един от най-добрите мъже изпълнители на фадо в света. 
 
От няколко години фестивалът активно работи за младежката аудитория с представяне на дебютни изяви на млади музиканти и атрактивни събития за деца. През 2020 в програмата ще участват студенти от Националната музикална академия с дипломен спектакъл на комичната опера "Тайният брак" от Доменико Чимароза. Събитието е на 28 април в залата на НМА с участието на Академичен симфоничен оркестър под диригентството на проф. д-р Ивайло Кринчев. 
 
На 6 март в зала "България" фестивалът кани най-малките слушатели на концерта "Моцарт и Бетовен" с участието на солисти, хор и оркестър от НМУ "Любомир Пипков" под диригентството на Жорж Димитров. Артистите от Музикалния театър Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, за да разкажат за живота и музиката на великите класици. 
 
Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика "Европа танцува". На 20 май на сцената на столичното "Ларго" ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли "Здравец" и "Средец", танцьори от Dance Academy и балетна школа "Маша Илиева". 
 
По повод 24 май ще бъдат връчени и традиционните отличия "Златно перо", които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници за заслуги в областта на българската култура и изкуство.
 
Юбилейното 20-то издание на Европейски музикален фестивал се реализира в партньорство със Софийската филхармония, Полския институт, Испанското посолство, Институт "Сервантес",  Португалския културен и езиков център "Камойнш", НМА "Проф. П. Владигеров" и НМУ "Л. Пипков" в София. 
 
Билети за събитията от фестивала са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на ticketsbg.com. 

Свързани новини

Виенската филхармония на CD, DVD и винил

29.12.2017

Нощ/Пловдив за 13 поредна година

31.05.2017