Винилът: незабравимият любимец се завръща като фаворит!

Първото устройство, което може да записва звук, който след това да възпроизвежда, се нарича фонограф. Патентован е от Томас Едисън през 1878. 
 
Години по-късно - 9, за да сме точни, Емил Берлинер патентова версия на фонографа, която нарича грамофон. Разликата в устройствата е повърхността, на която се записва и възпроизвежда звукът – в оригинал тя е била цилиндър, а при грамофона – плоска плоча. 
 
Стотина години нататък във времето, през 1982, компактдисковете влизат в масово производство. Във време, в което персоналните компютри навлизат все повече и повече в домакинствата, компактдисковете бързо набират скорост като носители на информация. През 1987 Джон Скали прогнозира, че CD-тата ще са революционни за света на компютрите. 
 
В последните години стрийминг платформите доминират музикалния пазар и физическите копия цялостно минават на заден план. На всеки му е по-лесно да слуша музика през Spotify, или просто да си купува дигитални копия на музиката, която харесва. Това не ни ограничава - платформите могат да бъдат на всяко устройство: телефон, компютър, таблет. Можем да ги управляваме през смарт часовниците си.
 
През 2020, въпреки поредния спад на купуването на физически копия заради пандемията и затварянето у дома, винилите задминаха CD-тата по продажби в САЩ за пръв път от 80-те години. Това гласи проучване на Асоциация на звукозаписната индустрия в Америка. Интересът към поостарелия носител на музика расте постепенно, но сигурно в последните години. Според експерти, това отчасти се дължи и на факта, че потребителите на компактдискове просто са се преместили към стрийминг. И все пак, фен базата на плочите е силна и не губи интерес, а напротив – той расте.
 
Сега това е на път да се случи и във Великобритания. Според проучване на Британската фонографна индустрия, печалбите от продажба на винили са се увеличили с 30,5%. Изпълнителният директор на компанията смята, че това потвърждава мястото на плочите и ролята им в музикалния свят. Той прогнозира, че 2021 ще е годината, в която винилите ще задминат дисковете по продажба в Обединеното кралство. 
 
Едно е сигурно – плочите са тук и няма да си ходят скоро. А това може само да радва феновете на нежното припукване на плочата, докато любимата музика свири. 
 
Автор: Петко Кралев 

Свързани новини

Слушаме все повече музика

28.11.2022